Аукционната къща Кристис обяви, че анулира спорна продажба на скелет

...
Аукционната къща Кристис обяви, че анулира спорна продажба на скелет
Коментари Харесай

Спряха продажбата на скелет на тиранозавър в Хонконг СНИМКИ

Аукционната къща " Кристис " разгласи, че анулира противоречива продажба на скелет на тиранозавър рекс в Хонконг, съобщи Агенция Франс Прес. Собственикът е решил да го даде чартърен на музей, разяснява Българска телеграфна агенция.

Скелетът, който е с тегло от 1400 кг и е наименуван " Шен ", трябваше да бъде включен в търг в петък. От " Кристис " обаче не показват нито приблизителна цена за експоната, нито пък самоличността на продавача.

" Собственикът реши да даде екземпляра чартърен на музей ", се споделя в известие на аукционната къща.

Палеонтолози разкритикуваха продажбата, а също така се появиха и подозрения по отношение на достоверността на скелета.

 Спряха продажбата на скелет на тиранозавър в Хонконг (СНИМКИ) - 2

Шен, който е висок 4,6 метра и дълъг 12 метра, е бил възрастен мъжки образец, живял преди почти 67 милиона години. Открит е през 2020 година в американския щат Монтана.

Според в. " Ню Йорк таймс " в документите за продажба не се показва ясно, че Шен е отчасти реконструиран благодарение на реплики на кости от различен динозавър. Все отново са видяни прилики сред черепа на Шен и този на Стан, различен тиранозавър, продаден на търг през 2020 година от " Кристис " за 31,8 милиона щатски $.

Собственикът на правата върху интелектуалната благосъстоятелност на Стан - Институтът за геоложки проучвания " Блек Хилс ", разкри, че притежателят на Шен е закупил от него реплики на скелета на динозавъра.
 Спряха продажбата на скелет на тиранозавър в Хонконг (СНИМКИ) - 3
Специалисти споделят, че извънредно рядко се случва скелет на динозавър да бъде открит цялостен. Тиранозавърът има общо към 380 кости, само че съгласно " Кристис " единствено 80 от тези на Шен са истински.

Предложеният за продажба Шен беше наименуван " неприятна вест за науката " от Стив Брусат, палеонтолог от университета в Единбург, макар уверенията на аукционната къща, че целият скелет е бил сниман триизмерно и е предоставено научно проучване.

" Тъжно е, че динозаврите се трансформират в колекционерски играчки за олигархичната класа ", оплака се пред Агенция Франс Прес Брусат.
 Спряха продажбата на скелет на тиранозавър в Хонконг (СНИМКИ) - 4
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР