Аудиторията на ChatGPT достигна 100 милиона потребители за малко повече

...
Аудиторията на ChatGPT достигна 100 милиона потребители за малко повече
Коментари Харесай

Кои компании ще спечелят от въвеждането на изкуствен интелект?

Аудиторията на ChatGPT доближи 100 милиона консуматори за малко повече от месец. Логично е подобен триумф да форсира темпа на въвеждане на изкуствения интерект (ИИ) по света. А до какво може да докара това? На този въпрос дава отговор в собствен разбор за финансовия портал Investing.com, капиталовият банкер и прочут финансов специалист Евгений Коган.

Да стартираме с очевидното, споделя той. Търсачките са нещо, което употребява всеки. Именно там ще бъде интегриран на първо място изкуственият разсъдък (AI), което виждаме в образеца с търсачката Bing.

Може ли, възползвайки се от обстановката, на този пазар да навлезе някой " гаражен " стартъп? Без многомилионни вложения е малко евентуално, защото AI образованието изисква голяма изчислителна мощ.

Кой може да завоюва от всеобщото въвеждане на изкуствен интелект?

▪Производители на хардуер

Те към този момент чакат с неспокойствие увеличение на доставките в сегмента на центровете за данни, изключително Advanced Micro Devices и NVIDIA, защото решенията, основани на GPU, се оказват ефикасни при образованието на AI.

▪Производители на чипове

Тъй като растежът на доставките ще провокира увеличение на поръчките от най-големите производители на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing и Samsung Electronics. Освен това, ще се усили търсенето на сървърни SSD и друго съоръжение.

Кой има риск от загуба?

▪Google

Сега софтуерните колоси са се съсредоточили върху построяването на свои търсачки основани на AI, и резултатите от това съревнование могат да трансформират салдото на силите.

За Гугъл това е опасност, тъй като в случай че AI търсачката незабавно отговоря на всеки въпрос, потребителите няма да кликат върху рекламни връзки. А точно рекламата носи до 80% от приходите на компанията.

Кой още , с изключение на производителите на чипове и хардуер, ще завоюва от въвеждането на изкуствения разсъдък (AI)? Коган прави къс разбор и на този въпрос.

▪Доставчици на " облачни " AI услуги: Компании, които оферират образование или поддръжка на AI.

Примери за такива услуги са: Amazon Web Services, Azure AI от Microsoft, IBM Automation, Alibaba Cloud AI.

Независимо че в този момент изостава в конкуренцията с Microsoft, Гугъл не трябва да бъде " отписвана ", защото компанията разполага с една от най-мощните облачни услуги. Услугите на тези компании ще бъдат нужни на доста организации - от научни лаборатории до онлайн търговци " на дребно ", които нямат лични изчислителни мощности за работа с AI.

▪Компании от сферата на киберсигурността

За страдание, изкуственият разсъдък може да се употребява освен за положителни цели. Достъпността на AI неизбежно ще докара до качествено и количествено повишаване на киберзаплахите. В резултат, това ще докара до увеличение на търсенето на услугите на компании, които могат да предложат артикули за ефикасна битка с тях.

Такива компании включват да вземем за пример: Cisco Systems, Cloudflare, NortonLifeLock и други. Ще станат търсени кардинално нови артикули, свързани с AI.

По-специално, системи за различаване на дълбоки фалшификации (deepfake) и попречване на кражба на идентичност. Intel към този момент има такова решение и може да се чака, че в бъдеще търсенето на такива системи ще нарасне, да вземем за пример в банковото дело и органите за сигурност.

Кой може да бъде обиден от въвеждането на AI?

Тези от фирмите, които не съумеят да се приспособяват към новите технологии и да излязат на ново ниво на конкурентоспособност.
 Още първата неточност на чат бота на Гугъл коства $100 милиарда на компанията
Още първата неточност на чат бота на Гугъл коства $100 милиарда на компанията

Гугъл Bard още дори не е наличен за потребителите и към този момент е ясно, че част от информацията му е невярна
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР