Атрактивен музей на водоснабдяването и канализацията откриха във ВиК“ ЕООД

...
Атрактивен музей на водоснабдяването и канализацията откриха във ВиК“ ЕООД
Коментари Харесай

Атрактивен музей на ВиК откриха в Смолян

Атрактивен музей на водоснабдяването и канализацията откриха във „ ВиК “ ЕООД – Смолян. В експозицията са изложени експонати от цялата 60-годишна история на сдружението. Представени са съществени детайли на водоснабдителните и канализационните системи в област Смолян, както и моменти от построяването на по-важните инфраструктурни обекти.
Изключително атрактивен е макетът на урбанизирана територия, на който посредством интерактивна 3D-визуализация се показва действието на ВиК-системата по пътя на водата. По този метод посетителите могат да се срещнат с изпълняваните действия оператора.  
Музеят е наличен за визити и съставлява непрекъснат учебен център за придобиване на трайни привички и отговорно отношение измежду потребителите  към съхраняването на водата и опазването на околната среда.

Такива музеи са основани в градовете Пазарджик, Стара Загора, Варна и Смолян по план „ Подпомагане на успеваемостта, ръководството и институционалния потенциал в бранш ВиК “. Той е финансиран по Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 “, а бенефициент е Министерство на районното развиване и благоустройството.
„ Като регионален шеф и в качеството си на ръководител на Асоциацията по ВиК през последните няколко години ние работим с „ ВИК “ – Смолян, в положително съдействие и това произтича освен от наредбите на законите и нормативните актове, само че го вършим и с ясното схващане, че вложенията във ВиК-инфраструктура са извънредно значими и жизненонеобходими, изключително за мъчнопроходим регион като Смолянска област. Не инцидентно ние сме първата основана Асоциация по ВиК в страната, първата Асоциация, която подписа контракт с ВиК Дружество, първата, която осъществя план по новите подходи на Оперативна програма „ Околна среда “, сподели регионалният шеф Недялко Славов.

 Той означи, че актуалната година е наситена със събития за „ ВиК “ ЕООД-Смолян – започва дълго чаканият план за водоснабдителната и канализационната мрежа в агломерация Смолян, сдружението означи своя 60-годишен празник.
„ Откриването на този музей е освен един самобитен подарък по случай юбилея на сдружението, само че и едно самопризнание към всички инженери, чиновници, генерации експерти, които са вложили през годините старания за една качествена водоснабдителна и канализационна услуга. Родопчани са хора с подчертана памет и обич към историята и сигурно ще оценят видяното в този музей, а аз съм сигурен, че резултатът от това ще бъде извънредно положителен. Освен че ще станем по-отговорни като консуматори, само че и ще си дадем сметка, че за построяването на водоснабдителната и канализационната система се поставят доста старания. Аз разгадавам най-малко част от обществото да се замисли и да даде своята позитивна оценка, тъй като зад реализирането на тези начинания стоят напъните на доста хора, а те заслужават благодарност и признателност “, добави Славов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР