Атомната електроцентрала Козлодуй ще закупи резервни части и материали от

...
Атомната електроцентрала Козлодуй ще закупи резервни части и материали от
Коментари Харесай

Изключение от санкциите. Кабинетът Донев одобри АЕЦ Козлодуй да купи руски части

Атомната електроцентрала " Козлодуй " ще закупи аварийни елементи и материали от съветски компании. Това ще се случи, откакто в сряда служебното държавно управление утвърди изключение от глобите, наложени от Европейския съюз (ЕС) още през 2014 година поради дейностите на Русия в Украйна.

Въпросните европейски наказания не разрешават вноса на избрани материали и артикули от Русия., с който бяха наложени, обаче планува опция за изключения, в случай че вносът е обвързван с осъществяване на обвързване от контракт, подписан преди 1 август 2014 година

В сряда служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че държавното управление е одобрило сходно изключение (дерогация) за потребностите на АЕЦ " Козлодуй ". По думите му задачата му е електроцентралата да си обезпечи нужните ѝ аварийни елементи, материали и услуги за плануваните годишни поправки и употреба.

" Това е от сериозно значение за сигурността на електроцентралата, става въпрос за материали, услуги и елементи, за които още не сме намерили различни снабдители ", сподели Христов.

Той добави още, че кабинетът продължава да търси други възможности, тъй че " в дълготраен проект да имаме безспорна сигурност ". Междувременно обаче тече " презапасяване с тези материали и елементи, за които още не можем да намерим различни доставки ".

АЕЦ " Козлодуй " е най-големият производител на електрическа сила в България и обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Към момента той работи с съветско нуклеарно гориво. Европейски Съюз няма наложени наказания върху вноса на такова гориво.

Украйна няколко пъти е призовавала Европейски Съюз да глоби съветския нуклеарен бранш. Преди срещата на върха с водачите на Европейски Съюз в Брюксел в средата на февруари, украинският президент Володимир Зеленски изиска съюзът да наложи наказания на съветската държавна нуклеарна компания " Росатом "., че стои зад депортирането на украински деца на чиновници на окупираната АЕЦ " Запорожие ".

Представители на няколко страни обаче се изрекоха против вероятно санкциониране на съветския нуклеарен бранш. Сред тях беше и президентът на 9 февруари в Брюксел, че България ще наложи несъгласие на възможни сходни ограничения. В началото на март зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков също сподели, че Министерският съвет от такива вероятни наказания.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР