Атмосферата след войните стана много агресивна. 20-годишни младоци седят по

...
Атмосферата след войните стана много агресивна. 20-годишни младоци седят по
Коментари Харесай

Пуцай, Куме! В Сърбия Всеки Има Пищов!

" Атмосферата след войните стана доста нападателна. 20-годишни младоци седят по кафенетата с оръжие в ръце, незаконно оръжие, несъмнено. Охраната на заведенията за хранене все по-често си има работа с въоръжени млади мъже, които избират бързо да вземат решение споровете: с револвер ", изяснява той. И прецизира обаче, че множеството убийства в Сърбия се правят не с огнестрелно оръжие, а с ножове, брадви и чукове.

Огромен брой нерегистрирани оръжия

Но в редиците на проведената престъпност огнестрелното оръжие, несъмнено, е номер едно. В Сърбия живеят към 7 милиона души, а съгласно Вътрешното министерство броят на незаконните оръжия е сред 200. 000 и 900. 000. Никой не знае тъкмо, Давор Лукач също не знае. Повечето оръжия са от арсеналите на тогавашната югославска войска или от албански хранилища. По време на Косовската война били пренасяни с товарни коне през границата. Деян Лазович, който тогава воювал като наемник на страната на сърбите, след края на войната сдал своето оръжие. Но мнозина други не го създали.

" След войната имаше доста оръжие в оборот, само че наемници като мен бяха длъжни да върнат своето. Моето го лишиха, когато прекосявах границата сред Косово и Сърбия. Моите приятели, с които дружно се сражавахме, сториха същото ", твърди Лазович.

Сръбското държавно управление неведнъж приканва да бъде предадено незаконното оръжие - или най-малко да го записват. Но болшинството притежатели не желаят. Нито желаят управляващите да ги записват, нито пък им се заплащат 30 евро годишно налог върху персоналното оръжие. Да не приказваме, че от следващата година всеки собственик на оръжие ще би трябвало да минава на обзор при психолог.

" През последните 20 години полицията подходи по най-неправилния метод към казуса с незаконното оръжие: все заплашва притежателите, че ще ги вкара в пандиза. По-добре би било да сложи акцента върху заплахите - да вземем за пример, в случай че оръжието попадне в детски ръце ", счита Давор Лукач. Според него никой не управлява спазването на законите за владение на оръжие.

Футболните хулигани и политиката

Най-сериозен проблем са екстремистите. Например - ултрасите на двата огромни столични футболни клуба, които са в кръвна омраза. Това са същински армии от хора, подготвени да правят насилия, които постоянно биват употребявани за политически цели. " Екстремистите задават това измежду почитателите както на " Партизан ", по този начин и на " Цървена звезда ". Официално тези два клуба са държавни, само че в управителните им препоръки седят ултраси и въоръжени екстремисти. Те имат зад тила си войска от 20. 000 души, измежду които и доста футболни хулигани. А тях елементарно можеш да ги насъскаш и когато и да е можеш да ги мобилизираш ", споделя Лукач. Експертът изяснява още, че футболните хулигани могат да бъдат впрегнати в политически вълнения, заради което водачите им постоянно биват подкупвани, а управляващите си затварят очите за техните нарко-сделки по заведения за хранене и клубове. Преплитанията стигат чак до върха на държавната пирамида, твърди журналистът и като илюстрация демонстрира една фотография на телефона си:

" Това е синът на президента Вучич по време на Световното състезание по футбол в Русия. Седнал е дружно със сръбски ултраси. Това е доказателство за връзките сред политиката и футболните хулигани ", твърди Лукач.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР