Атмосферата на Слънцето е съставена от няколко слоя, но главните

...
Атмосферата на Слънцето е съставена от няколко слоя, но главните
Коментари Харесай

Атмосферата на Слънцето

Атмосферата на Слънцето е формирана от няколко пласта, само че основните са фотосфера, хромосфера и корона. Именно в тези пластове слънчевата сила, която си пробива път от вътрешните пластове на слънцето, се засича като слънчева светлина.

Най-ниският пласт на слънчевата атмосфера е фотосферата. Тя е дебела към 500 километра. В този пласт слънчевата сила се освобождава като светлина. Както е известно, поради огромното растояние сред Слънцето и и Земята, тази светлина доближава нашата планета за към осем минути.

Фотосферата се характеризира със светла, гранулирана плазмена конструкция и тъмни, по-студени слънчеви петна, които се образуват когато магнитното поле на слънцето пробие през повърхността. Наблюдава се придвижване на слънчевите петна по диска на слънцето. Именно тези наблюдения са довели исторически астрономите до заключението, че слънцето се върти към оста си. Тъй като слънцето дейно е гигантска топка от газ без твърда форма, другите райони от слънцето се въртят с разнообразни скорости. Така да вземем за пример, екваториалните райони се завъртат за към 24 дни, до момента в който на полюсните райони цялостната ротация лишава към 30 дни.

Фотосферата е също и източника на слънчевите изригвания: това са дългите “езици ” от огън, които доближават на стотици хиляди километри над повърхността на слънцето. Изригванията създават ултравиолетова радиация, рентгенови лъчи, електромагнитна радиация и радио талази.

Следващият пласт е хромосферата. Тя излъчва червеникава светлина, артикул на изгарянето на супер парещ водород. Но аленият борд може да се следи от Земята единствено по време на цялостно слънчево затъмнение. По друго време светлината на хромосферата е нормално прекомерно слаба с цел да се види на фона на доста по-ярката фотосфера.

Третият пласт на слънчевата атмосфера е неговата корона. Тя също може да се следи единствено по време на цялостно слънчево затъмнение. Явява се като бели потоци от йонизиран газ като се излива на открито в галактическото пространство. Температурите в слънчевата корона могат да доближат до 2 милиона градуса по Целзий. Когато газовете се охладят се трансформират в познатия безоблачен вятър.

Източник: Space.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР