Атмосферата, която създават както управляващи, така и опозиция в Република

...
Атмосферата, която създават както управляващи, така и опозиция в Република
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: Вандалските актове в Охрид са извършени от омраза, протестна нота трябва да има

Атмосферата, която основават както ръководещи, по този начин и съпротива в Република Северна Македония, способства за такива меко казано вандалски актове. Това са закононарушения, опити за ликвидиране, които се правят от ненавист, от предпочитание никой да няма храброст да се самоопредели като българин, намерено да съобщи своята българска еднаквост, българския генезис на македонските българи. Това съобщи евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев в предаването “Добър ден, България " на Радио “Фокус " . Темата на диалога бе следващият вандалски акт против българския клуб " Цар Борис III " в Охрид и насърчават ли македонските управляващи тези дейности.

Според Ковачев това нездравословно въодушевление против булгарския народ в РСМ е главно в медии, измежду университетските среди, политическата класа, в тяхното Народно заседание, взимащо решения против български исторически персони и събития. Той изясни, че по този метод се стимулират нарушители и престъпни видове, които желаят да покажат какви са " патриоти " и " бранители “ на " македонската чест “ против " неприятните фашисти, татари “.

Евродепутатът сподели, че страната ни и РСМ би трябвало да сме дружно в Европейския съюз, преодолели тези негативи от предишното, както и да се обединим към един общ прочит, с почитание един към различен. Той съобщи, че никой не заплашва сегашната еднаквост на жителите на Република Северна Македония.

" Съществуването на български клуб – " Ванчо Михайлов “ или " Гоце Делчев “, или " Цар Борис ІІІ “, не заплашва по никакъв метод възприятието, по какъв начин те в този момент се усещат или по какъв начин дефинират своя език. Но те не желаят да схванат този главен либерален принцип на човешките права за самоопределяне и тези, които се дефинират като етнически македонци ", сподели Ковачев.

Той бе безапелационен, че тези, които се дефинират като българи и знаят своя български генезис, също имат право на почитание. Техните деца да не бъдат обиждани в учебно заведение, да имат кариерно развиване и да не бъдат подлагани на репресии.

“Аз в действителност не знам какво по-силно може да се каже и чакам от Ковачевски, Буяр Османи освен някакъв прост израз – " Да, вандалски акт “, а ограничения против създаваната атмосфера на ненавист и дискриминация против българите.

Представителят на ЕНП в Екологичен потенциал чака двамата да отидат в културния ни клуб, да се срещнат с Томе Блажевски и да подадат ръка на българите в Република Северна Македония. Ковачев попита риторично: " Къде са Ковачевски и Буяр Османи да отидат да им подадат ръка? “

На въпрос кой ще отбрани българите там евродепутатът изрази вяра, че политическата класа на Република Северна Македония за участие в Европейския съюз няма по какъв начин да не върви ръка за ръка с превъзмогване на инерциите от югославския комунизъм. 

Андрей Ковачев поздрави дейностите на българските управляващи и съобщи, че протестна нота би трябвало да има. Той увери, че осведоми непрекъснато своите сътрудници за протичащото се с българите в РСМ. Ковчев моли за повече срещи на представитлите на българската общественост с представители на европейските институции. " Те най-добре могат да им опишат на какво са подложени и по какъв начин живеят те единствено поради това, че са имали смелостта да счупят това табу от 1944 година насам да заявят своята българска етническа принадлежност и генезис " заключи българският евродепутат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР