Атмосферата е слоестата обвивка на земното кълбо, съставена предимно от

...
Атмосферата е слоестата обвивка на земното кълбо, съставена предимно от
Коментари Харесай

Какво се случва с атмосферата на Земята

Атмосферата е слоестата обвивка на земното кълбо , формирана най-вече от азот и О2, която ни защищава от нездравословното ултравиолетото излъчване. Замърсяването на планетата води до увеличение на количеството въглероден диоксид в атмосферата.

В момента неговите равнища са толкоз високи, колкото не са били от 15 милиона години , през най-топлата част на плиоцена, сочи ново проучване. Тогава температурите на земята са били с няколко градуса по-високи, а равнището на Световния океан - с към 20 метра.

Ако продължава да нараства със същите темпове, количеството въглероден диоксид в атмосферата след пет години ще е толкоз огромно, колкото не е било в никакъв случай в историята на човечеството. Това е естествената реакция на планетата вследствие на два века индустриална епоха и голямо струпване на парникови газове, считат учените, представени от Guardian.
 Снимка 487966

Така получаваме следващото доказателство, че е от значително значение да се вземат верните ограничения, с цел да се ограничи покачването на средногодишната температура в границите на под два градуса спрямо предпромишлената епоха. В противоположен случай, нищо положително не чака планетата ни.

Междувременно учени от Европейския център за средносрочни прогнози за времето ни осведомят за едно забавно събитие в земната атмосфера - съществуване на небесни талази към планетата, които резонират, сходно на звуковите в една камбана . Така атмосферата трепти с избрана периодичност.

Scientists Detect Earth's Atmosphere 'Ringing' Like a Bell https://t.co/1LPkcs41dw pic.twitter.com/S8jY5zFdeX
— Jeffrey La Berdia (@JeffreyLaBerdia) July 10, 2020
Вълните във водата се получават от предаване на сила. В небето също се движи сила, създадена от атмосферното налягане, температурата, гравитацията и други фактори. Тя също основава талази. Някои от тях имат дължина и от над 5000 километра.
 Луната, металните оксиди под повърхността й и по какъв начин е зародил естественият сателит на Земята
Луната не е това, което предполагахме

Изненада даже и за учените

Учените изясняват, че когато вълните пътуват във въздуха с вярната височина и скорост, те са в унисон с атмосферата и основават резонанс. Така се основават трептения, които наподобяват звукови талази. И се стига до заключението, че атмосферата в действителност " звъни като камбана " , предава Science Alert.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР