Атлас на недвижимите културни ценности в България от днес е

...
Атлас на недвижимите културни ценности в България от днес е
Коментари Харесай

Атлас на недвижимото културно наследство на България вече е достъпен онлайн

Атлас на недвижимите културни полезности в България от през днешния ден е наличен на на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), оповестяват от екипа на института.

Оттам означават, че настоящата му бета версия обгръща всички обекти от листата на международното културно завещание и от регистъра на археологическите резервати, както и сред 10 и 15% от паметниците на културата, за които са избрани граници и наставления за запазване съгласно условията на Закона за културното завещание. Те са маркирани с плътни червени точки, прецизират от НИНКН.

" В базата данни са въведени и част от останалите обекти, само че единствено с техните координати и информация за статуса им. С червен силует са точките, в които се намират обекти от недвижимото културно завещание. Пещерите имат характерен статут и са маркирани със сив силует ", прецизират от института.

И допълват, че цифровата карта е основана от екип на НИНКН и през идващите месеци ще продължи допълнението ѝ с единични и групови обекти и територии.

" Тя е един от ефикасните принадлежности за необятен достъп до информация, следене на трендове и запазване на недвижимото културно завещание, от който могат да се възползват жителите, локалните и държавните институции ", споделят още от екипа. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР