Атлантическият съвет в България предупреждава за нарушения в процедурата на

...
Атлантическият съвет в България предупреждава за нарушения в процедурата на
Коментари Харесай

Атлантическият съвет предупреди за неизгодни клаузи в поръчката към Русия за ремонт на МиГ-овете

Атлантическият съвет в България предизвестява за нарушавания в процедурата на Министерството на защитата, която води към сключване на контракт за ремонт на старите изтребители МиГ-29 в Русия.

Според организацията, която сплотява военни експерти и общественици, " доста от текстовете и измененията в хода на процедурата оставят съществени подозрения за ангажименти сред двете страни. "

В позицията се припомня, че процедурата за избор на компания за поддръжка на изтребителите беше открита с решение на министъра на защитата Красимир Каракачанов на 6 декември 2017 година, само че беше обжалвана. От оповестения пакет с документи е видно, че на 15 и 16 февруари са извършени договаряния с РСК " МиГ ". Въз основа на тях със свое решение от 6 март 2018 година министърът на защитата дефинитивно дефинира като реализатор РСК " МиГ ". Така с решението си от 6 март министърът на процедура открива нова процедура, обособена от обжалваната, е мнението на съвета.

Негови специалисти са анализирали детайлно документите и са открили спорни клаузи както по предмета на съглашението, по този начин и при периодите и мястото на осъществяването, цените и неустойките. Тези клаузи
вършат рамковото съглашение неработещо и неизбежно ще доведат до неговото преустановяване след сериозна загуба на финансови средства и без да бъде реализиран мечтаният резултат, предизвестява Атлантическият съвет.

Стойността на контракта е разграничена на две елементи - минимална и оптималната (41.1 млн. лева и 81.5 млн. лева.), което пък разрешава на министъра да го подписа без утвърждението на държавното управление, каквото се изисква единствено за покупко-продажби над 50 млн. лева Минималната дава опция на министъра на защитата да работи по свое убеждение и воден от личната си преценка, се споделя в декларацията.

В нея се приканва министър председателят Борисов да реализира своите управнически функционалности във връзка с положението и модернизацията на Българската войска. "

Съветът счита, че е безразсъдно и рисково за националната сигурност бойната техника да се ремонтира в Русия, която води хибридна война против НАТО и Европейски Съюз, в това число и срещу България.

Позицията е изпратена до всички държавни институции и за информация до държавните управления на съюзните страни на България в НАТО и Европейски Съюз, на страни сътрудници от Черноморския район и Западните Балкани, посредством посолствата им в София, както и до Европейската комисия, до Главната квартира на НАТО.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР