Атлантическата меридианна преобръщаща се циркулация (Atlantic meridional overturning circulation -

...
Атлантическата меридианна преобръщаща се циркулация (Atlantic meridional overturning circulation -
Коментари Харесай

Откриха маркер за колапса на ключово атлантическо течение

Атлантическата меридианна преобръщаща се циркулация (Atlantic meridional overturning circulation - AMOC) е значим океански поток, който придвижва топло вода на север от Южното полукълбо, където тя отделя топлота и замръзва. Процесът на заледяване концентрира сол в незамръзналата част на океанската вода. Тази солена вода потъва, връща се на юг и още веднъж поема топлота, като още веднъж започва конвейера.   

Това обособяване на топлота спомага за запазването на Европа и ненапълно на Северна Америка по-баластни, в сравнение с биха били в противоположен случай. Но данните за седиментите през последните 100 000 години демонстрират, че от време на време AMOC е спирал внезапно, което е водело до огромни климатични промени за десетилетия, написа Live science.

Учените имат вяра, че може да се обърнем към този сюжет още веднъж - евентуално още през 2025 година - вследствие на изменението на климата. Досега обаче откривателите нямаха данни да кажат дали течението е на път към една от тези повратни точки. 

В ново изследване, оповестено през днешния ден (9 февруари) в списанието Science Advances, учените откриха, че потокът от прясна вода в Атлантическия океан на географска широчина 34 градуса на юг (географската широчина, на която се намира Южна Африка) може да демонстрира основно предизвестие, знак за иден колапс на AMOC. Екипът открива, че към 25 години преди AMOC да рухне, този поток доближава най-малко. 

Учените нямат задоволително дълъг запис на наблюдения на потока, с цел да предскажат какъв брой надалеч е AMOC от сериозната точка сега. Те обаче знаят, че този поток понижава. 

„ Ние се приближаваме до повратната точка, само че не можем да определим дистанцията до нея “, споделя първият създател на проучването Рене Вестен, докторант по морски и атмосферни науки в университета в Утрехт.  

Тъй като издигането и потъването на AMOC зависи от солеността на водата, тази циркулация е доста сензитивна към притока на прясна вода, споделя Вестен. Тъй като климатът се затопля и моделите на преваляванията се трансформират, моделите на сладководния поток в океана също се трансформират. 

Трудно е обаче да се предскажат резултатите и намирането на повратната точка на AMOC изисква преструване на последователно увеличение на потока от сладка вода в северния Атлантик за повече от 2000 години, споделя Вестен. Това е дълъг и безценен от изчислителна позиция развой.  

Изследователите са моделирали това последователно увеличение на сладката вода, употребявайки най-съвременни климатични модели. Те разкрили дълга негативна наклонност в потока на сладка вода на 34 градуса на юг - южната граница на Атлантическия океан - достигайки най-малко към 25 години преди AMOC да рухне.  

Минимумът не е привързан с съответна стойност на солеността, тъй че откривателите не са сигурни по какъв начин тези условия се съпоставят с днешните. Колапсът на AMOC е довел до цялостна липса на циркулация и загуба на към 75% от преместването на топлота от юг на север. 

Ако AMOC се разпадне в близко бъдеще, следствията ще бъдат ужасни. Без AMOC северното полукълбо ще стане по-студено, а южното ще стане по-топло, въпреки и в по-малка степен. Ефектите варират според от района, само че Европа ще бъде мощно наранена, сподели Вестен, охлаждайки сред 5 до 10 градуса по Целзий в границите на един век. Това е голяма смяна, даже в съпоставяне със настоящето равнище на изменение на климата, което към този момент оказва въздействие. 

„ Средно световният климат се затопля с към 0,2 градуса C на десетилетие “, сподели Вестен. 

Колапсът на AMOC също би довел до промени във преваляванията по целия свят. Например, влажните и сухите сезони в тропическите гори на Амазонка ще разменят местата си, което ще докара до огромни екологични въздействия, пишат откривателите в публикацията. 

„ Ние знаем, че при изменението на климата този AMOC последователно ще отслабне и този сладководен параметър ще стане негативен, тъй че ще дестабилизира AMOC в допълнение “, споделя Вестен. Посланието, прибавя той, е, че нуждата от прекъсване на изменението на климата е незабавна.  
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР