Докато Тръмп и републиканците се насочват към Фани Уилис в Джорджия за възмездие, губернаторът на щата се отказва

...
АТЛАНТА (AP) - Някои републиканци във Вашингтон и Джорджия започнаха
Коментари Харесай

АТЛАНТА (AP) - Някои републиканци във Вашингтон и Джорджия започнаха да атакуват окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис веднага след като тя обяви, Обвинение от 14 август срещу бившия президент Доналд Тръмп за заговор за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г. Но други, включително губернаторът Брайън Кемп, бяха очевидни с нежеланието си да се натрупват.

Кемп, който преди това беше преживял язвителни атаки от Тръмп заради отказа му да подкрепи фалшивите твърдения на бившия президент относно изборите, отказа да коментира обвинението срещу Тръмп и 18 други на консервативна политическа конференция, организирана от радиоводещия и съюзник на Кемп Ерик Ериксън.

Отбелязвайки, че той е бил призован пред специално голямо жури, за да свидетелства по време на разследването, Кемп заяви категорично, че президентът демократ Джо Байдън е законният победител в 16-те електорални гласа на Джорджия и каза, че насочването на прожекторите към правните проблеми на Тръмп би било грешка.

„Демократите искат да се фокусираме върху неща като тези, така че не сме фокусирани върху рекорда на Джо Байдън,” каза Кемп на Ериксън на 18 август.

Тръмп, междувременно, продължи да напада Уилис и Кемп.

„Губернаторът Кемп на Джорджия се бори упорито срещу импийчмънта на измамния, некомпетентен и силно пристрастен окръжен прокурор. от окръг Фултън, Фани Уилис, която позволи убийствата и други тежки престъпления да ЕСКАЛИРАТ МАСОВО“, написа бившият президент на 21 август в своята платформа Truth Social. „Престъпността в Атланта е НАЙ-ЛОШАТА В НАЦИЯТА. Тя трябва да бъде импийчмънтирана по много причини, не само заради лова на вещици (не съм направил нищо лошо!)“

Има малко доказателства в подкрепа на твърдението на Тръмп, че престъпността ескалира – броят на убийствата е спаднал рязко в Атланта през това време година.

Други републиканци от Джорджия не се поколебаха да нападнат Уилис, като някои се присъединиха към Тръмп в призива за импийчмънт на базирания в Атланта прокурор.

„Фани Уилис трябва да се срамува от себе си и тя ще загуби работата си“, каза републиканецът Марджъри Тейлър Грийн от Джорджия. „Ще се уверим в това.“

Грийн говори с репортери миналия четвъртък пред затвора на окръг Фултън, малко преди Тръмп да пристигне с кортеж, за да се подложи на резервация и снимка. Същия ден републиканците от Камарата на представителите във Вашингтон обявиха собствено разследване на Уилис.

Дотогава няколко депутати от Републиканската партия в Джорджия призоваваха за специална сесия за импийчмънт и отстраняване на Уилис или лишаване от длъжност. Други предложиха изменение на конституцията на щата, за да позволи на Кемп да помилва Тръмп.

И двамата са перспективни перспективи.

Общото събрание на Грузия не е импийчмирало никого повече от 50 години, а републиканците имат по-малко отколкото необходимото мнозинство от две трети в щатския Сенат, за да осъдят Уилис, те ще трябва да убедят демократите.

Колтън Мур, републикански щатски сенатор, чиято пуристична марка консерватизъм му печели малко съюзници, стартира петиция към законодателите да се свикват на специална сесия, като се изискват подписи от три пети от двете камари. Това също би изисквало известна подкрепа от демократите.

Гласоподавателите в Грузия промениха конституцията на щата, за да прехвърлят правомощията за помилване от губернатора към комисията за условно освобождаване през 1940 г., след като губернатор беше обвинен в продажба на помилвания. Ще са необходими две трети от гласовете на двете камари, за да се постави мярка пред избирателите за промяна на този статут, което отново изисква подкрепа от демократите.

И не е ясно дали Кемп би помилвал Тръмп, дори ако имаше тази власт. Кемп и Тръмп бяха в лоши отношения дори преди Кемп да отхвърли призивите на Тръмп за отмяна на президентските избори в Джорджия през 2020 г. И отношенията станаха по-ледени, след като Тръмп вербува бившия сенатор Дейвид Пердю за смущаващо неуспешно първично предизвикателство на републиканците за преизбирането на Кемп през 2022 г. Кемп, подобно на някои други републикански губернатори, сега открито твърди, че неговата партия трябва да се отдалечи от Тръмп.

Поне още един висш републиканец от Джорджия, председателят на Камарата на представителите Джон Бърнс, застава на страната на Кемп в противопоставянето на специална сесия. В писмо до колеги републиканци той потуши разговорите за специална сесия, като написа, че иска да гледа към „положителна визия, която подготвя светлото бъдеще, което нашите деца и внуци заслужават.“

„Всички обвинени са невинни до доказване на противното и съм сигурен, че и двете страни ще гарантират, че този въпрос ще бъде изчерпателно разгледан в съда,” написа Бърнс, като каза, че няма да коментира повече.

Коментарите на Бърнс предизвикаха презрение от Ейми Кремер, републикански активист от предградията на Атланта, който помогна за организирането на митинга „Спрете кражбата“ на 6 януари във Вашингтон, който породи нападението срещу Капитолия на САЩ.

„Трябва да дадем тези корумпирани места в RINO на истинските консерватори които наистина ще работят и ще се борят за хората“, написа Кремер в социалните мрежи. „Толкова неудобно.“

Търсейки други възможности за преследване на Уилис, някои републиканци от Джорджия се обединяват около плана да поискат нейното отстраняване от нова държавна комисия за прокурорски надзор, която започва работа на 1 октомври.

Квалификационната комисия на прокурорите е създадена с цел дисциплиниране или отстраняване на своенравни прокурори. Републиканците се бориха упорито за закона, защото казаха, че някои прокурори от Демократическата партия са некомпетентни или глезещи се с престъпници, отказвайки неправомерно да преследват цели категории престъпления, включително притежание на марихуана.

Демократите отвърнаха, че републиканците са тези, които политизират наказателното преследване, а някои гледа на закона като на републиканско възмездие срещу Уилис. Тя разкритикува мярката като расистка атака, след като гласоподавателите избраха 14 небели прокуратури в щата.

Законът позволява на комисията да санкционира прокурорите за „умишлено неправомерно поведение“ или „неправомерно пристрастие или предразсъдъци срещу обвиняемия или в в полза на лица с интереси, противоположни на обвиняемия.“ Не е ясно как комисията ще тълкува тези термини, тъй като все още не е създала правила.

Кемп, Бърнс и републиканският лейтенант-губернатор Бърт Джоунс посочват петчленната група за разследване на комисията, която да разглежда жалбите. Те също така посочват тричленен съдебен състав, който взема решения по обвиненията, повдигнати от разследващия панел.

Някои окръжни прокурори, без Уилис, вече водят дела за отмяна на закона. С изключение на намесата на съда, хората могат да започнат да подават жалби на 1 октомври за предполагаемо неправомерно поведение, извършено след 1 юли.

Такива жалби биха могли да облекчат политическия натиск върху републиканците в Джорджия.

„Окръжният прокурор Фани Уилис демонстрира, че не е нищо повече от либерален активист, който се опитва да огъне закона, за да се вмести в разказ, че е похарчила огромно количество ресурси на данъкоплатците, за да измисли“, написа сенаторът от щата Джейсън Анивитарте в социалните медии, насърчавайки хората да подават жалби.

Но ако първото действие на комисията е да преследва Уилис, критиците казват, че това ще докаже, че това не е нищо друго освен политически инструмент за налагане на правилото на Републиканската партия в Джорджия.

Окръжен прокурор на Декалб Шери Бостън , демократ и ищец по делото, оспорващо закона, каза пред Асошиейтед прес в понеделник, че използването на комисията срещу Уилис ще потвърди, че това е това, което опонентите му предупредиха, че ще бъде – „атака срещу независимостта на прокуратурата и последният опит за подкопаване на демокрацията в Джорджия ."

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР