Атина. В сградата на Стария парламент в Атина беше представена

...
Атина. В сградата на Стария парламент в Атина беше представена
Коментари Харесай

Автобиографичната книга на Н. В. цар Симеон II беше представена на гръцки език в Атина

Атина. В постройката на Стария парламент в Атина беше показана автобиографичната книга на Н. В. цар Симеон II на гръцки език. Това оповестиха от пресофиса на Н. В. цар Симеон II . След като през 2014 година книгата на Н. В. цар „ Симеон II. Една невероятна орис “ беше показана в България и последва издаването й на френски, италиански, испански, португалски и турски език, на 12 септември 2019 година в Атина беше премиерата и на гръцки език.
Гръцкото издание на книгата е на издателство „ Ekdoseis stemma “ /Версии на короната/. На представянето участваха Техни Величества цар Симеон и кралица Маргарита.
От името на домакините изявления направиха издателят господин Константинос Лукас и историкът Костас Стаматопулос.
Сред формалните посетители на събитието бяха представители на Вселенския Патриарх и на Архиепископа на Атина, Н. Пр. Алфонсо Матео, дипломат на Кралство Испания в Гърция, някогашният дипломат на Гърция в София Н.Пр. Димитрис Куркулас, близки другари на царското семейство, измежду които представители на известното семейство бизнесмени Ембирикос, доста наши сънародници, които живеят в Гърция, дипломати, историци и предприемачи.
Негово Величество описа за детството си и годините в заточение, за завръщането в Родината след 50 години и съобщи: „ Преди и над всичко бях теоретичен от майка си да послужвам. В края на един дълъг живот, мога да кажа, че в действителност съм служил и това е удовлетворяващо за мен възприятие. Посветих живота си на България, а жена ми е очевидец на тези дълги години старания и може би тя също стана до някаква степен жертва на моята безрезервност към страната. “.
Царят описа, че има доста другари гърци и от 40 години посещава страната. Цар Симеон показа една смешка с гостите на откриването от срещата си като министър председател с министъра на външните работи на Гърция Папандреу в Брюксел. След като Негово Величество му се показал кой е, го попитал дали желае да знае какъв брой е възрастен, а гръцкият министър го гледал необичайно. Тогава царят му споделил: „ Обядвах с дядо Ви като беше министър председател в дворецав Мадрид през 1958 година и той реши, че съм динозавър “, се пошегува цар Симеон.
По време на полемиката с присъстващите в залата думата взе някогашният дипломат на Гърция в София Н.Пр. Димитрис Куркулас, който разкази мемоари от мандата си в България и посочи, че без персоналните старания и контакти на българския министър председател тогава, надали страната е щяла да бъде призната в Европейския съюз. Негово Величество акцентира дълбокото си разбиране какъв брой е значим Европейски Съюз и по какъв начин страните в него би трябвало да се държат единни.
Царят приключи изявлението си с думите: “ Често съм бил третиран незаслужено от разнообразни хора и съм бил жертва на вендета, създавайки ни проблеми с имуществото, което е персонално и няма нищо общо с страната. За страдание, би трябвало да кажа, че можеше да съм по-полезен на страната, стига да нямаше някои комплексирани политици, които не преценят обективно близкото минало на България. Въпреки това, с изключение на прелестното ми семейство, имах духовно и интелектуално напълнен живот и по тази причина не си изгубвам времето в горест и страдание “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР