Атина/Скопие. Постигането на споразумение за разрешаване на спора за името

...
Атина/Скопие. Постигането на споразумение за разрешаване на спора за името
Коментари Харесай

Kathimerini: Споразумението между Атина и Скопие по спора за името все още се изплъзва

Атина/Скопие. Постигането на съглашение за разрешаване на разногласието за името на Македония към момента се изплъзва на Атина и Скопие, разяснява гръцкото електронно издание Kathimerini .
Докато главните въпроси към момента остават нерешени, медиаторът на Организация на обединените нации Матю Нимиц акцентира нуждата за по-интензивни договаряния през идващите няколко седмици сред Гърция и Македония, с цел да се реши най-сетне разногласието за името, който хвърля сянка в връзките сред двете страни повече от 25 години.
Американският посланик съобщи, че срещата му във Виена в сряда с гръцкия външен министър Никос Кодзиас и неговия сътрудник от Македония Никола Димитров, която продължи повече от четири часа, е била интензивна и сърдечна.
Независимо от позитивния климат обаче, двете страни остават несигурни във връзка с настояването на Гърция Скопие да изполва име, което ще бъде erga omnes - което значи, че ще се употребява вътрешно и интернационално - и отводът на Македония да промени конституцията си.
Кодзиас и Димитров продължиха традицията, открита по време на предходните им срещи в Скопие, Охрид и Виена, и след диалога вечеряха дружно.
Двамата дипломати ще се срещнат още два пъти в идващите 20 дни - в Солун на 3-4 май в границите на срещата на върха сред Гърция, Албания, Македония и България, а на 11-12 май на друга среща на върха на балканските страни по отношение на бъдещето на Европа.
Във вторник еврокомисарят по разширението Йоханес Хан изрази оптимизъм, че разногласието може да бъде позволен през идващите две седмици и по този метод да бъде проправен пътя за началото на договарянията за присъединение на Македония към Европейски Съюз.
Гръцкото министерство на външните работи обаче популяризира изказване, описвайки мненията на Хан като „ неприятни ", и отправяйки молба към него да „ престане да подкопава " договарянията.
Премиерът на Македония Зоран Заев означи по-късно, че такова бързо решение ще бъде добре пристигнало, въпреки че не го чака. „ Бих желал доста, само че не мисля, че е допустимо ", акцентира Заев.
Междувременно Кодзиас се насочва към Брюксел в четвъртък, с цел да участва на двудневната среща на високо ниво на външните министри на НАТО. Той ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столенберг и се чака да разиска и напрегнатите връзки сред Гърция и Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР