Атина. По време на завръщането на гръцкия премиер Алексис Ципрас

...
Атина. По време на завръщането на гръцкия премиер Алексис Ципрас
Коментари Харесай

Protothema: Турски самолети са засекли хеликоптера на Алексис Ципрас

Атина. По време на завръщането на гръцкия министър председател Алексис Ципрас от остров Ро до Родос, два турски изтребителя са прелетели на към 6-7 километра от хеликоптера му, до момента в който от турската командна кула са поискали от водача да напусне, както те са споделили, турското въздушно пространство. Той е пренебрегнал командата и е уведомил министър-председателя и началника на Генералния щаб, които са били на борда, написа електронното издание на гръцкия вестник Protothema .
Хеликптерът Chinook не е трансформирал курса си, написа изданието и водачите не са дали отговор на турската провокация. Но малко по-късно турските Военновъздушни сили са възобновили провокативното си държание с двойка F-16, вдигнати от военновъздушната база Даламан, които непрекъснато са пробвали да навлизат в гръцкото въздушно пространство.
Гръцките Военновъздушни сили са дали отговор като са изпратили двойка свои изтребители, които да засекат турските F-16. Нарушението на гръцкото въздушно пространство се е случило, до момента в който хеликоптерът Chinook, с премиера Ципрас на борда си, е летял от остров Ро до остров Родос.

Агенция „ Фокус “ напомня:

В началото на 2018-а година напрежението сред Гърция и Турция стартира да се изостря доста, като разногласията сред двете средиземноморски страни са съсредоточени главно в две точки. Най-горещо е във водите към остров Кипър, където при започване на годината публично бе доказано, че в 6-и блок на Ексклузивната икономическа зона (ЕИК) на Кипър има голямо находище (от вид езеро) на въглеводороди, което се простира в териториалните води на Кипър, Израел и Египет, като последните две страни към този момент създават своите кладенци и са на път да добият първите първични материали. Това незабавно провокира реакция от Анкара и на 10-и февруари кораби от Военноморски сили на Турция блокираха пътя на сонда Saipem 12000 на италианската енергийна компания ENI, пътуваща към мястото, с цел да стартира сондажи. По-късно корабът на италианския енергиен колос бе изтеглен. Турция оправда дейностите си с претенцията, че естествените запаси на Кипър би трябвало да бъдат разграничени по равно сред Кипърската турска република и Република Кипър и от този момент по всякакъв начин пречи на сондажните действия в региона.
Напрежението сред гърците и турците незабавно се придвижи в региона на Егейско море, където избухна спор за скалистите островчета Имия/Кардак. На 28 януари кораби от Военноморски сили на Турция и катери от бреговата защита на страната блокираха достъпа до мястото на гръцки катер и патрулен транспортен съд, на борда на които са министъра на защитата Панос Каменос, началникът на генералния щаб на гръцката войска и други военни лица, отиващи към мястото, с цел да хвърлят венец по случай 22-ата годишнина от въоръженото противостояние към островите през 1996-а година, когато двете страни се оказват на ръба на война, а гръцки боен хеликоптер пада към Имия и в следствие умират тримата офицери на борда му. Тогава даже се появиха филмчета по какъв начин един от турските катери се пробва да протарани по-малък гръцки кораб. На 18 април 2018 година от Анкара обявиха, че островите Имия са част от територията на Турция.
В четвъртък, на 1 март т.г., двама гръцки офицери бяха арестувани от турската страна на границата сред двете страни по течението на река Марица. Те бяха упрекнати в шпионаж и хвърлени в пандиза с тежък режим в град Одрин. Гръцката страна се пробва по всякакъв начин да обезпечи освобождението на своите воини, само че Анкара отхвърля, с изключение на всичко друго и поради това, че Гърция отхвърля да екстрадира осемте турски военни, които избягаха в страната след несполучливия опит за държавен прелом в Турция на 15 юли 2016 година.
В добавка към това турски бойни и разследващи самолети всекидневно нарушават въздушните граници на Гърция в региона на Егейско море от декември м.г. насам. При един от тези случаи, на 12 април 2018 година, гръцки многоцелеви изтребител Мираж 2000-5 падна наоколо до остров Скирос в Егейско море, откакто извърши задача за прихващане на турски самолети, нарушили гръцкото въздушно пространство. Пилотът – Георгиос Балтадорис почина при рухването и в негова част управляващите в Атина оповестиха ден на печал.
Всичко това е съпроводено от войнствена реторика сред държавните управления на Гърция и Турция, като изявленията им отиват надалеч отвън рамките на дипломатическия звук.

Превод и редакция: Иван Христов

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР