Атина е обезпокоена от публикация в германския в. Зюддойче цайтунг,

...
Атина е обезпокоена от публикация в германския в. Зюддойче цайтунг,
Коментари Харесай

Кредиторите на Гърция обмислят удължаване на спасителната програма

Атина е обезпокоена от обява в немския в. " Зюддойче цайтунг ", в която въз основата на екслузивна информация, се твърди, че кредиторите на Гърция обмислят да удължат сегашната избавителна стратегия, чийто период изтика през август, оповестяват гръцките издания.

Нюз.ин написа, че кредиторите обсъждали вид да бъде удължена с няколко месеца третата стратегия за външно финансиране с претекста, че за прощален път гръцкото държавно управление се нуждаело от повече време, с цел да осъществя контрактуваните промени.

Във връзка с това се отбелязва, че с изключение на европейските кредитори, и Международният валутен фонд (МВФ) би трябвало да реши дефинитивно дали да взе участие в тази стратегия, нещо което зависи от облекчаването на гръцкия дълг. А за това облекчение единодушие следва да дадат и европейците, показва изданието.

В. " Нафтемборики " анонсира, че на следващия ден кредиторите на Атина ще се срещнат за поверителни диалози в границите на пролетната сесия на МВФ във Вашингтон, които ще продължат в края на април в София на срещата на финансовите министри от Еврозоната.

Целта на консултациите е реализиране на политическо съглашение за облекчение на гръцкия дълг. Най-късно до началото на май това решение ще може да проправи пътя за присъединяване на МВФ в гръцката стратегия.

Анализатори настояват, че кредиторите желаят по-строг контрол над Гърция след края на избавителната стратегия спрямо този над Ирландия и Португалия.

Атина се опълчва на сходно стягане на надзора. Премиерът Алексис Ципрас счита приключването на програмата за забележителна стъпка, с цел да може Гърция да се завърне на пазарите. Повечето кредитори са на мнение, че Атина е длъжна да одобри по-строг контрол.

В. " Катимерини " цитира шефа на Централната банка Янис Стурнарас, който в своя лекция в Лондон споделил, че в случай че нова превантивна кредитна линия е нежелана от държавното управление, то тогава би трябвало да откри други способи, с цел да може да изведе страната до интернационалните пазари.

В своя обява в. " Вима " извежда оценката, че МВФ не бил уверен, че държавното управление в Атина щяло да извърши заложената от него планирана цел за примитивен бюджетен остатък в размер на 3,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт тази година и че този остатък ще е 2,9 на 100, заради което не били изключени нови рестрикции.

Очаква се МВФ да изложи своите визии пред гръцкия финансов министър и това да стане по време на сесията на фонда във Вашингтон от на следващия ден до неделя, съобщи Българска телеграфна агенция. Официални държавни източници успокояват, че това няма да се случи и че кабинетът ще докара до сполучлив край цялата процедура по излизане на Гърция от избавителната стратегия и от надзора на кредиторите
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР