Атентаторите от Москва бягали към Украйна, а САЩ и Израел

...
Атентаторите от Москва бягали към Украйна, а САЩ и Израел
Коментари Харесай

След атентата в Crocus City Hall в Москва: Съмненията около руската версия

А тентаторите от Москва бягали към Украйна, а Съединени американски щати и Израел дърпали конците на Ислямска страна - това са част от тайните теории, които се популяризират в мрежите. Има ли нещо правилно в тях?

Още не беше загасен пожарът в концертната зала " Крокус Сити Хол " край Москва, когато в обществените мрежи се появиха първите догатки, а даже и непотвърдени изводи за нападението.

Според някои зад нападението стояла Украйна, като хипотетичното доказателство било това, че близо до залата е открит микробус с украински регистрационни номера. Многобройни сметки в обществените мрежи твърдяха, че Съединени американски щати стоят зад нападението, защото посолството на Съединени американски щати в Русия е предизвестило за допустима терористична офанзива, написа Патрик Гензинг от АРД, представен от .

Такова предизвестие беше отправено на 7 март. Тогава от посолството оповестиха, че Съединени американски щати разполагат с информация за това, че " екстремисти имат непосредствени проекти за набези против огромни събрания на хора в Москва, в това число концерти ", напомня немското издание.

В петък вечерта джихадистката милиция " Ислямска страна " (ИД) разгласява известие, в което пое отговорността за нападението, лишило живота на повече от 130 души. Експертите считат известието за достоверно, защото то е било публикувано по голям брой известни канали на терористичната организация. Многобройни консуматори в обществените мрежи обаче към този момент сочат Съединени американски щати и Израел за действителните уредници, четем още в обява на АРД по тематиката.

Всичко потегля от подозрително изявление на Тръмп

В тази връзка неведнъж се цитират думите на някогашния американски президент и претендент за нов мандат Доналд Тръмп от август 2016 година. Тогава той съобщи следното: " ИД уважава президента Обама. Той е създателят на ИД. Той създате ИД. А аз бих добавил, че му е пособия корумпираната Хилари Клинтън. Тя е съоснователка. "

Тези обвинявания на Тръмп в този момент се употребяват като хипотетично доказателство, с цел да бъдат упрекнати Съединени американски щати за нападението в Москва. Предимно проруските сметки в Х настояват, че ИД е инструмент на Белия дом и се употребява като оръжие против Москва.

Твърденията на Тръмп обаче са доста странни от историческа позиция, продължава АРД и напомня, че специалисти датират корените на ИД в интервала 1999-2003 година, а през 2006 година ИД публично беше провъзгласена в Ирак - три години преди Барак Обама да стане президент на Съединени американски щати.

Освен това по-късно Тръмп зави, че думите му за Обама и ИД били чист жлъч. Но даже осем години по-късно казаното от него тогава продължава да се употребява в интернет за ориентиране на виновността след терористична офанзива в Москва. Този образец демонстрира по впечатляващ метод по какъв начин погрешните изказвания могат да имат отровен резултат в дълготраен проект и да подвеждат съзнателно, показва Патрик Гензинг в АРД.

Манипулативни антисемитски тези също се популяризират

Освен Съединени американски щати, Израел също е упрекван, че стои зад ИД. Според радикални антиизраелски профили в X и други платформи еврейската страна дърпала конците подмолно, което е изцяло в тона на разпространението на рискови антисемитските легенди. Освен това министър-председателят Бенямин Нетаняху е представян като джихадист, а израелското знаме се комбинира с надписи на ИД.

В многочислени изявления се твърди също, че Израел в никакъв случай не бил нападнат от ИД. Това било доказателство, че терористичната формация се ръководела от Мосад, написа АРД. Всъщност ИД е признавала за нейни смъртоносни офанзиви в Израел, да вземем за пример в Хадера през 2022 година, където бяха убити двама израелски служители на реда.

Появиха се и многочислени изявления, показващи манипулирано изображение, на което се твърди, че израелски бойци театралничат дружно с ислямистки бойци и с двата флага - на Израел и на ИД. Всъщност истинската фотография демонстрира бойци от израелската войска по време на многонационалното военно обучение " Африкански лъв " в Мароко, демонстрира инспекцията, направена от АРД.

Съмнения към съветската версия

Междувременно в Русия все по-силно гласове, в това число и от публични източници, сочат с пръст Украйна като провинен. Твърди се, че четиримата обвинени таджики на възраст 19, 25, 30 и 32 години, са били задържани на път за Украйна. Даже се появи информация, че минимум двама от тях към този момент се били признали за отговорни.

Московски съд постанови те да бъдат арестувани за интервал от два месеца, в които текат следствията. Ако виновността им бъде потвърдена, ги грози пожизнен затвор.  

В тази връзка АРД написа, че обвинените са докарани в районния съд в стъклени кафези и с голям брой синини, отоци, ожулвания и разкъсвания. Състоянието на мъжете повдига въпроса дали те въобще са в положение да приказват свободно и дали не са били изтезавани. Преди правосъдното съвещание в интернет бяха публикувани видеозаписи, за които се твърди, че демонстрират по какъв начин задържаните мъже са били измъчвани, а на един от тях даже е отрязано ухото. Дали тези записи са достоверни - това не може да бъде тествано и доказано от самостоятелен източник, прецизира АРД.

Известният историк Тимъти Снайдър счита, че съветската версия е неправдоподобна. " В аргумента на Путин, че обвинените са били на път към руско-украинската граница, няма смисъл ", написа Снайдър в платформата X. Според него Русия разполага с 20 000 километра граница. Защо причинителите " биха се насочили в посока, където сега съветската войска и сили за сигурност са най-силно съсредоточени ", пита се той.

Кореспондентката на АРД в Москва Ина Рук също по този начин съобщи, че Путин " незабавно е показал с пръст Украйна, без да показа никакви доказателства ". Към обвиняванията му се прибавят и изявления на говорителката на външното министерство, която твърди, че Съединени американски щати били " прикривали Украйна ". Вашингтон акцентира, че не разполага с каквито и да е доказателства Украйна да е обвързвана с офанзивата. 

Oфициалните изказвания на Кремъл не се употребяват с доверие изключително доверие, напомня АРД. През последните години съветската агитация унищожи това доверие с многочислени неистини и погрешни изказвания, акцентира още немската медия.

* Във видеото:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР