Атентаторите оставили следи до мястото на взрива срещу главния прокурорИма

...
Атентаторите оставили следи до мястото на взрива срещу главния прокурорИма
Коментари Харесай

Частици от секундата спасили живота на Гешев

Атентаторите оставили следи до мястото на гърмежа против основния прокурор
Има обвинени за бомбеното нападение

Може да са забъркани и чужденци

Атентаторите, направили бомбения атентат против Иван Гешев, са задействали взривното устройство една секунда по-рано и това е избавило живота на основния прокурор. Така взривната вълна е минала по предните десен фар и калник на автомобила, в който пътувал обвинител №1, стана ясно от следствието.

“Взривната вълна и осколките са били ориентирани от банкета на пътя към пътното платно. Става въпрос за извънредно огромен брой осколки, извънредно мощен гърмеж от тротилов еквивалент. Въпрос на частици от секундата е било гърмежът да бъде посрещнат със страничната, необятната част на автомобила, а не с предната дясна част. Мнението на всички специалисти е, че тези железни сачми са сложени с концепцията да пробият автомобила и бронировката и да убият намиращите се вътре пасажери. Ако гърмежът е бил във вратите, евентуално тези стоманени сачми са щели да пробият бронировката. Може би точно тези частици от секундата са избавили возещите се в автомобила ”, сподели Сарафов. Една от сачмите даже е пробила фара и е заседнала в него. Според Сарафов елементарен жител нямаше да остане жив, а бронираната кола и случайността са избавили живота на пасажерите.



Открита на мястото на гърмежа сачма, която съгласно специалисти е била употребена, с цел да пробие бронировката на автомобила на Иван Гешев.

Както “Труд news ” писа, бомбеният атентат против Иван Гешев бе осъществен на изострен завой на пътя Самоков-София до местността Ярема малко след 11,30 ч в понеделник. Главният прокурор се прибирал от среща с младши прокурори в Цигов чарк, когато избухнала адската машина, която съгласно специалисти е с 3-килограмов тротилов еквивалент. По знамение няма потърпевши при терористичния акт.

Извършителите на атентата са оставили следи наоколо до мястото на опита за нападение и това ще помогне за по-бързото им залавяне, научи “Труд news ” от осведомени с следствието. На завоя, където бе задействано взривното устройство, били открити няколко предмета, по които имало белези от възможните бомбаджии. Уликите помогнали на проверяващите да стеснят кръга на обвинените. В радиус от няколко метра били открити и други предмети - като бутилки, забити в земята, с които атентаторите си поставяли маркери на и към мястото на гърмежа. Те също се изследват за отпечатъци от причинителите, с цел да може бързо да се стигне до тях.

Вече има обвинени за атентата против основния прокурор, удостовери през днешния ден служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, само че отхвърли повече детайлности. От прокуратурата също се въздържаха от коментар, защото се работи интензивно по случая.

Взривното вещество, употребявано против кортежа на Гешев, е самоделно и не е фабрично, сподели още шефът на националното разследване. “Това приказва, че става въпрос за оптимален професионализъм на този, който е изготвил взривното вещество. Той умее по този начин да заложи бомбата, че да има устременост и да се взриви в извънредно пододящ миг - явно посредством електронно взривяване ”, изясни още Сарафов. Извършителят е имал образен контакт с колата, с цел да я задейства тъкмо към колата на Гешев, само че е стоял по настрана от пътя и отдалечено е задействал адската машина. Шефът на следствието сподели, че за момента не е открито да е била заложена и втора бомба по маршрута на основния прокурор.

Разследващите работят по версията и, че в атентата са забъркани и чужденци. “Не знам дали в България има толкоз добре готови хора, може да са българи, може да са и чужденци. По всички версии се работи ”, сподели Сарафов. Според осведомени сходни пъклен машини могат да изработят не повече от пет индивида у нас.

Разследващи считат, че терористите са имали и проект Б - в случай че гърмежът не успее да порази автомобила на Гешев поради бронировката, то ударната вълна да го изхвърли от пътя и той да се преобърне в дере.

В огледа на мястото на гърмежа е взел участие и израелски специалист по контратероризъм. Той изразил мнение, че за откриване на причинителите ще се наложи интернационално следствие, с цел да се откри точното наличие на веществото. Бившият военачалник бил безапелационен, че е същинско знамение, че от взривната вълна и разпръснатите в региона сачми, не се е стигнало до засягането на пътуващи в същото време с колите си жители по пътя София-Самоков.

 
Иван Гешев: Благодаря за поддръжката!


“Благодаря на основните прокурори на всички страни, които поддържаха българската прокуратура. Адмирации към всички сътрудници, магистрати от цялата страна, които в днешния ден демонстрираха единение и опазиха независимостта на правосъдната власт! ”, написа Иван Гешев в туитър.

След заседания при премиера
Министерство на вътрешните работи: Не работим по версия за инсценировка
“При всеки един атентат или опасност за атентат, ние подхождаме с нужната съвестност, като към безусловно действително осъществено деяние. Достатъчно съществено е това деяние и целият запас на страната е впрегнат да стигне до причинителите и поръчителите. ” Това сподели през днешния ден служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в отговор на въпрос дали се работи и по версия за инсценировка.

“Имаме доста насоки, следствието тече. Очевидно е, обаче, че равнището на сигурност на колите и техническите средства, с които разполага НСО, би трябвало да бъдат повишени. Защото това, което се е оказало решаващо, е била бронировката на автомобила на основния прокурор Иван Гешев. Това е автомобилът с най-хубава отбрана, с която разполага НСО. Именно тази добра отбрана е довело да не се пробие бронировката ”, сподели Демерджиев след незабавното заседание на всички служби, свикано от премиера Гълъб Донев в Министерския съвет. Министерство на вътрешните работи шефът уточни, че най-новата кола на НСО е от 2012 година, по тази причина от служебното държавно управление са поръчали още 3, ще вземат и модерна техника за службата.

Демерджиев сподели, че към този момент няма данни от НСО да е имало приключване на информация, само че към момента това се проверявало. “Има доста разновидности да бъде проследен маршрутът на автомобила и изследваме всички благоприятни условия ”, добави той.
Експерти по гърмежите: Бомбата не е за заплашване, а за ликвидиране
Взривната вълна е била ориентирана



 

Майсторите на самоделни бомби имат неповторим почерк, по който могат да бъдат разкрити, считат специалисти по гърмежите.

Количеството на взривното вещество и прибавянето на осколки при изработването на адската машина - това са двата съществени признака, по които детонацията на пътя София-Самоков може да се счита за терористичен акт, чиято цел е била да убие основния прокурор. Около това мнение се сплотиха през днешния ден пред “Труд news ” специалисти по експлозивите. Според тях при настоящето положение на българските въоръжени сили и методите на доклад на взривните субстанции освен там, а и във компаниите за минни действия, в България е невероятно да бъде набавено на черно такова количество експлозиви. Най-вероятно експлозивът е бил импортиран извън.

Освен това експлозия с 3-килограмов тротилов еквивалент по всяка възможност е била готова да пробие брониран автомобил, употребен от НСО за защита на цивилни лица. За прилика - по стандартите на НАТО броните на военни машини - танкове, бронетранспортьори, самоходни установки и други се изпитват при гърмежи с 6-килограмов тротилов еквивалент и без осколки. Самото вложение на сачми, пирони или други железни елементи приказва за опит да се реализиран оптимални провали на хората цели. Така не се вършат бомби за заплашване или за инсценировка, безапелационни са специалистите.

Според тях при проучване на провалите върху автомобила на Гешев, дървета и други обекти в покрайнината, както и на самия кратер може с огромна акуратност да се дефинира дали и в какво направление е била ориентирана взривната вълна.

Задължително е да се дефинира и типът на детонатора, което също е значима информация за създателя на атентата. Засега е ясно единствено, че той е имал директна видимост към пътя, само че следва да се разбере дали това е ставало благодарение на видеоустройство, с оптични уреди от огромно разстояние, или с взор от близко.

Ако фактически по различен маршрут на Гешев бъде открита втора неизбухнала бомба, за което съобщаваха медии, само че се оказа подправена вест, това ще е огромен пробив в следствието. При изработването на самоделни взривни устройства майсторите имат собствен почерк, който е неповторим и идва миг, в който по следите от метода на направата криминалистите стигат до бомбаджията.
Магистрати и правосъдни чиновници от цялата страна: Води се война против прокуратурата, само че нас не ни е боязън!


Сийка Милева, представител на основния прокурор, застана измежду стотиците си сътрудници в пурпурни тоги, излезли пред правосъдните покои в цялата страна в символ на митинг против невиждания бомбен атентат против Иван Гешев.

“Свидетели сме по какъв начин против българската прокуратурата се води дългогодишна война. Война с компромати, медийни офанзиви, изявления, лобистко законодателство и улични митинги. Не съумяха по този метод и в този момент се пробваха да убият основния прокурор. Опитът за ликвидиране на основния прокурор не е просто предпочитание за персонално физическо заличаване, подбудено от ненавист на олигарси, политици, лица от престъпния контингент, обвинени и подсъдими. Това е вулгарна и нагла проява, че някой ни следи и единствено с едно натискане на бутон може да отнеме живот. Това е терористичен акт ”.

Това съобщи през днешния ден Сийка Милева, представител на основния прокурор, която бе един от стотиците магистрати и правосъдни чиновници, излезли на кротичък митинг пред правосъдните покои в цялата страна. Прокурорите бяха облечени в своите пурпурни тоги, а военните прокурори и следователи - в парадни униформи. Всички те бяха обединени от мотото: “Нас не ни е боязън! ” 
Протестни дейности бяха с гледище българските институции да подхващат незабавни дейности, с цел да запазят живота и сигурността на прокурорите, следователите и правосъдните чиновници при осъществяване на служебните им отговорности.

“Тук сме магистрати и правосъдни чиновници. И нас не ни е боязън. Защото, хората които сме се събрали тук и в цялата страна, отдаваме здравето и живота си, в полза на обществото. За това няма да допуснем да бъдем заплашвани и нападани физически поради работата си. Ако се постанова всеки ден ще бъдем тук - пред Съдебната палата, до момента в който не реагират страната и виновните институции, с цел да отбрани сигурността на фамилиите ни ”, съобщи още прокурор Милева по време на митинга.

“Недопустимо е в 21-ви век, в страна член на Европейския съюз, против основен прокурор да се осъществя атентат. Ако по знамение и с помощта на Бог през днешния ден нямаме жертви и потърпевши, то на следващия ден гърмежът може да е в дома на всеки един от нас. Ние няма да допуснем този жесток акт на разпра да ни спре в борбата ни за правдивост и правораздаване. В борбата ни за правото и достолепието на българските прокурори и следователи. Най-важният въпрос сега обаче е по какъв начин страната ще отговори на това брутално посягане. Защото този акт не е само опит за ликвидиране на основния прокурор, това е опит за елиминиране на държавността и институциите.

Днес ние няма да замълчим пред лицето на страха. Българската прокуратура ще направи всичко допустимо, с цел да се стигне до причинителите и поръчителите на този терористичен акт и те да понесат своята отговорност ”, сподели още в изказването си Сийка Милева.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Това е колосален акт


“Атентат против който и да било е злокобно нещо. Знаете, бях пострадал и знам, какво изпитват фамилиите. Това е акт, който заплашва живота освен на основния прокурор и фамилията му, само че и на всеки инцидентен човек. Затова го осъждаме с цялата мощ. Бих ви цитирал книга на доцент доктор Алексей Петров “Тероризъм и системи за сигурност ”. Там ясно е обяснено що е то тероризъм - основаване на безпорядък, боязън, да накараш лице, система или страна, да се съобразят с друго мнение и цели. ”
Това грозно събитие, което влачи неприятни последствия за България, още повече ни окуражи да довършим правната промяна. Съчувствам на Гешев, това да се извърши пред брачната половинка и децата му, това е колосален акт, само че промяната ще продължи.
Мустафа Карадайъ, водач на Движение за права и свободи: Опитът за атентат е акт против държавността


Опитът за атентат против основния прокурор е акт против държавността и националната сигурност на страната. Няма значение кой персонално извършва работа като държавен орган, в тази ситуация офанзивата е против орган на държавната власт. В момента е належащо не да се приказва, а да се работи бързо, уверено и изрично в отбрана на държавността.
Ние от Движение за права и свободи призоваваме способените органи и институции в страната да подхващат всички нужни дейности и причинителите да бъдат арестувани и наказани.
Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши: Осъждам по най-категоричен метод нападението


Взривно устройство избухна по пътя на конвоя на основния прокурор на Република България. Осъждам по най-категоричен метод нападението против основния прокурор на Република България и поисквам на господин Гешев и фамилията му да се възстановят от този травматичен случай. В Европейския съюз нарушителите, които се осмеляват да атакуван който и да е член на правосъдната власт, би трябвало да се смятат за извънредно рискови и битката с тях да се води с изключителна увереност. Вярвам, че българските полицейски сили, прокурори и съдии ще подхващат всички нужни ограничения за отбрана на върховенството на закона и независимостта на правосъдната система в България и няма да щадят напъните си, до момента в който не се хвърли цялостна светлина върху случилото се, кой е виновен и по какъв начин може да се стигне дотук.
Европейската комисия: Безсмислен и нерешителен акт на принуждение


Европейската комисия съобщи, че уверено осъжда опита за бомбен атентат против основния прокурор на България. “Научихме за това неприемливо деяние. Това е неправилен и нерешителен акт на принуждение, който няма място в нашето общество. Очакваме националните управляващи да изправят уверено и бързо причинителите на тази отвратителна постъпка пред правораздаването. Засега не бихме могли да предположим какви са аргументите за сходно нахлуване ”, сподели представител на комисията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР