Атентаторът, който загина на летище „Бургас” при взрива на 18

...
Атентаторът, който загина на летище „Бургас” при взрива на 18
Коментари Харесай

Атентаторът от Сарафово не харесал палачинките във Варненски хотел

Атентаторът, който почина на летище „ Бургас” при гърмежа на 18 юли 2012 година, е бил във Варна през седмиците преди терористичния акт. Това стана ясно от свидетелски показания в Специализирания углавен съд във вторник.

По делото задочно подсъдими са търсените Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които се считат за уредници на терористичния акт, написа "Флагман ".

Припомняме, обаче, че третият прочут нападател, който бе на място с бомба в раницата и почина, е Мохамад Хасан Ел Хюсеини, роден в Ливан през 1989 година

Именно той се подвизавал във Варна в дните преди терористичния акт. На 29 юни той е бил в хотел „ Перфект” в северния морски град, за което свидетелства собственичката на хотела Венета Георгиева, както и служителката от рецепцията Виктория Бонева.

Хюсеини бил с подправена идентичност – показал шофьорска брошура на името на Жан Филип Мартен с регистрация в американския щат Мичиган.

Той обаче нямал американски акцент, забелязали свидетелките. Терористът избягвал да приказва, само че изискал да се запознае с българската национална кухня. От хотела му дали инструкции къде да отиде, с цел да я опитва. Закуската в хотела обаче не му харесала.

„ Направи ми усещане, че седна и поръча палачинки, като изясни, че в никакъв случай през живота си не е ял. Сийка ги направи, само че той не ги хареса. Само опита една хапка и повече не яде. Нищо не каза”, съобщи пред съда Виктория Бонева.

Тя го разказа като „ добре сложен” и „ симпатично момче”, имал тип на европеец, ходел с шапка, несъмнено не приличал на арабин.

Виктория – тогава 26-годишна, го попитала накъде ще пътува. Направило й усещане, че тогава той я изгледал необичайно и попитал за какво му задава този въпрос. Накрая дал отговор, че ще върви в София.

Друга свидетелка - Вероника Маринова от варненската туристическа организация „ Чарт еър”, пък изясни, че се видяла с Мохамад в четвъртъка преди атентата. Справка демонстрира, че датата би трябвало да е била 12 юли.

Терористът изискал подпомагане от нея за наемане на кола от „ рент-а-кар”.

Вероника след това разпознала атентатора от известните видео фрагменти, на които той се вижда на терминала на аерогарата в Бургас.

„ Разпознах го от клипа – държанието му, облеклото му. Беше с безусловно същите панталони”, изясни свидетелката, като сложи акцент и на „ по-особения метод на придвижване и стойката” на терориста.
Той обаче действително бил с къса коса. Припомняме, че на фрагментите Мохамад е с перука.

Освен това Вероника си спомня, че той бил с фирмена торба на варненския „ Гранд мол”. Търговският център бил на приблизително разстояние от офиса й до катедралата и можело да се извърви и пешком. Което допуска, че атентаторът е бил в мола.

Румен Кънев от „ рент-а-кар” компанията пък описа, че 23-годишният Мохамад наел колата за четири дни. Не споделил къде ще върви. Както се уговорили, возилото било върнато на бензиностанция до автогарата във Варна.

Румен Кънев огледал колата дали няма проблеми, след което си споделили сбогом с клиента. Според очевидеца, Мохамад по-късно се насочил към автогарата.

На делото се явиха и очевидци, които по това време са работели в Слънчев бряг. Според техните показания различен от атентаторите също опитал да употребява рент-а-кар. Той показал обаче чудноват документ за осигуровки на името на Ралф Уилям Рико.

Според прокуратурата това е подправена идентичност на търсения Хасан Ел Хадж Хасан.

Лицето обяснило на служителя от „ рент-а-кар” Ивайло Иванов, че документите му за идентичност са в хотела, а ключът за стаята му е в жена му, която пък била на плажа.

Иванов, който свидетелства в съда, описа, че терористът му предложил повече пари, с цел да се съгласи на договорка без персонални документи. Той обаче не се навил и двамата се разделили с ангажимента да се чуят до един час, в случай че документите се намерят. Обаждане обаче не последвало.

Таксиметров водач от Слънчев бряг пък свидетелства, че неговият сътрудник Иван Греса (прякор), е бил нает от чужденец да го закара до летище „ Варна”. Не се разбра обаче за кой от хипотетичните атентатори става въпрос.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР