Атентатор самоубиец уби четирима пакистански войници часове след покушението срещу

...
Атентатор самоубиец уби четирима пакистански войници часове след покушението срещу
Коментари Харесай

Атентатор уби четирима пакистански войници

Атентатор самоубиец умъртви четирима пакистански бойци часове след покушението против върховен пълководец на пакистанските талибани.

Атентатът излага на риск нежното помирение сред Исламабад и локалните ислямистки милиции, оповестява ДПА.

Конвой с бойци е бил нападнат предходната нощ в региона на Северен Вазиристан, покрай афганистанската граница, обявиха през днешния ден от пакистанската войска. Самоубийственият атентат - необичайност през последните месеци, е осъществен часове откакто върховен пълководец на пакистанските талибани беше погубен при гърмеж на крайпътна бомба в афганистанската провинция Пактика в неделя.

Пакистанските талибани работят от базите си в Афганистан, откогато бяха прогонени от укрепленията си в пограничните региони сред двете страни при поредност от военни офанзиви през 2014 година Пакистанските талибани се разграничават от афганистанските, макар че и двете групи следват твърдата линия на сунитския ислям.

До момента никой не е поел отговорност за нападението, само че талибаните и преди са осъществявали смъртоносни атентати против пакистанските сили за сигурност в региона.

Между Исламабад и талибанските бойци съществуваше нежно помирение и даже се водеха договаряния за мир с посредничеството на Мрежата Хакани на афганистанските талибани - група, за която се допуска, че е близка до пакистанското разузнаване.

Източници на пакистанските талибани упрекват точно разузнаването в Исламабад за покушението. Според пакистански чиновници на разузнаването убийството на талибанския водач и последвалият гибелен атентат са доказателство, че примирието е завършило. Пакистанските военни оповестиха през вчерашния ден, че трансферират на друго място командира, който оглавяваше първичните мирни договаряния - следващата индикация, че те не напредват.

Пакистанските талибани са виновни за гибелта на към 80 000 пакистанци за близо две десетилетия на принуждение, съгласно формалните данни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР