Атанас Славов е окончателната кандидатура за правосъден министър, което се

...
Атанас Славов е окончателната кандидатура за правосъден министър, което се
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

Атанас Славов е окончателната кандидатура за правосъден министър , което се оказа най-оспорваният пост в проектокабинета на Николай Денков. До последно за поста на правосъден министър се спрягаше кандидатурата на настоящия зам.-министър Емил Дечев. Повече за състава на кабинета, който бе разгласен публично в петък,.Иначе през седмицата продължи развиването на политико-прокурорския скандал към основния прокурор Иван Гешев , настояването за отстраняването му и внезапното активизиране на прокуратурата по от дълго време забавени каузи.

Атанас Славов е окончателната кандидатура за правосъден министър , което се оказа най-оспорваният пост в проектокабинета на Николай Денков. До последно за поста на правосъден министър се спрягаше кандидатурата на настоящия зам.-министър Емил Дечев. Повече за състава на кабинета, който бе разгласен публично в петък,.

Иначе през седмицата продължи развиването на политико-прокурорския скандал към основния прокурор Иван Гешев , настояването за отстраняването му и внезапното активизиране на прокуратурата по от дълго време забавени каузи.

В понеделник дали актуалният Висш съдебен съвет може да действа при изискванията на изминал мандат и надлежно - и да организира процедурата по отстраняването му. Според Гешев, откакто има определена професионална квота от 11 души от правосъдната власт, би трябвало да се образува нов Висш съдебен съвет дружно с тримата членове по право.

за разискване на първото искане за отстраняването му, направено от шестима членове на Прокурорската гилдия. Стана известно, че Гешев се е командировал на интернационална конференция в Бургас, а адвокатката му показа болничен. Висш съдебен съвет обаче отхвърли да отсрочи съвещанието или да спре процедурата по искане на Гешев и се произнесе по доказателствените претенции. За понеделник е планувано ново съвещание по второто искане за премахване на Гешев, чака се двете претенции да се обединят в една процедура.
Реклама
В с новата процедура за следствие на основния прокурор и ново болшинство за назначението и отстраняването му - от 13 гласа. Очаква се Гешев да нападна закона в Конституционния съд, което ще е ново съображение да желае прекъсване на процедурата пред Висш съдебен съвет, само че едвам откакто Конституционен съд допусне настояването. Законът дава тримесечен период, т.е. до 6 септември, на органите на правосъдната власт и на Народното събрание да проведат нови избори за свои представители във Висш съдебен съвет.

Пак в петък по следствието " Барселонагейт ". Главният прокурор обаче е върнал на Софийската градска прокуратура настояването за събаряне на имунитета на Делян Добрев, тъй като не било задоволително стимулирано.

ТОП 3 Парламентът извади следствието от прокуратурата, въпреки и по втория метод Изненадващо при гласуването на второ четене на промени в Закона за правосъдната власт, свързани основно с нови пълномощия на Инспектората към Висш съдебен съвет, болшинството в Народното събрание отстрани зависимостта на следствието от основния прокурор. Предложението на " Възраждане ", което стои от предходния парламент, бе отхвърлено в правната комисия, само че мина в пленарната зала. С него се отстранява директното послушание на Националната следствена работа на основния прокурор, следствието ще се управлява от шеф, който ще се избира по същата процедура като " тримата огромни " в правосъдната власт, ще реализира методическо управление на всички следователи от страната и ще назначава чиновниците. Създават се окръжни следствени служби, които ще се управляват от шефове. На процедура законът връща ситуацията от преди 2009 година, само че Бойко Рашков подсети, че в Наказателно-процесуален кодекс би трябвало да се преуредят процесуалните връзки сред прокурора и проверяващите органи.. Тълкувателно решение на Върховен касационен съд отговори на 8 въпроса, свързани с дружественото право С по т.д. №1/2020 година Общото заседание на Търговската гилдия на Върховния касационен съд (ВКС) отговори на 8 въпроса, свързани с активността на сдруженията с лимитирана отговорност (ООД) и регистрацията на търговците. Въпросите включват реда за преустановяване на ЕООД при гибел на притежателя и при безучастие на наследниците, отбраната на изключения съучастник, който е и шеф, отговорностите на шефа, дейностите на длъжностните лица по регистрацията при регистриране на условия, свързани с прекачване на дружествени дялове, пълномощията на съда в производството по обжалване на отвод за регистриране и други 13 претенденти за арбитър в Страсбург в новата процедура, измежду тях и омбудсманът Диана Ковачева Комисията по осъществяване на асортимент на претендентите за арбитър в Европейския съд по правата на индивида в новата, трета подред, процедура. Документи са подали и деветимата участници в предходната процедура, както и четирима нови - омбудсманът проф. Диана Ковачева, съдията от Софийския градски съд Галя Вълкова, преподавателят в университета на Страсбург Иван Боев и Екатерина Георгиева. При предходната процедура трима не бяха позволени до състезанието, а от останалите шестима никой не бе утвърден. При първата процедура пък се явиха единствено трима претенденти и министерството я приключи заради липса на избор - в Страсбург страната би трябвало да показа трима претенденти, от които ПАСЕ да избере новия арбитър.
ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК
. Днешната обстановка е артикул на дългогодишна отрицателна селекция в органите на правосъдната власт, и най-много в прокуратурата, споделя Доковска в изявление за " Капитал ". Според нея изявлението на основния прокурор, че би трябвало да се измете от Народното събрание " политическият отпадък ", лишава от легитимност всяко негово искане за снемане на имунитета на който и да е народен представител. Главният прокурор не дава отговор на главното условие да бъде неутрален, самостоятелен и зависещ единствено на закона.
Реклама
Прокуратурата бутна трупчетата на остарели следствия, без да трансформира политическия обхват на деяние. Впечатление прави какъв брой доста каузи, свързани с ГЕРБ или с персонални ползи на Бойко Борисов, са били на " трупчета " или скоропостижно прекратявани, само че Движение за права и свободи, наподобява, остава отвън обсега на деяние на прокуратурата.

. Европейската комисия разгласи четири нови наказателни процедури против България в региона на прането на пари, битката с измамите със средства от Европейски Съюз, качеството на въздуха и морската сигурност.
Фотограф: Капитал Схема за корумпиране и рекетиране на магистрати е поддържал някогашният следовател Петьо Петров , прочут като Петьо Еврото, на което се дължи и неговото въздействие в системата. Това твърди някогашната брачна половинка на Петров Любена Павлова в изявление пред Антикорупционния фонд (АКФ), излъчено през седмицата в две елементи (вижте и ). Павлова явно цели да даде поддръжка за основния прокурор Гешев и да нападна заместника му Борислав Сарафов, само че около това прави ред любопитни разкрития, измежду които: От 2000 до 20 000 лева заплата получавали магистрати и служители на реда от Петьо Еврото; Зам. основният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов е негов непосредствен фамилен другар и проводник на неговите интереси; Един от честите гости на Еврото била Емилия Русинова , някогашен градски прокурор на София, а в този момент зам. апелативен началник. Идвали и членове на Висш съдебен съвет - и на настоящия, и на предходния състав и други ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ
В продължение на четири дни София беше хазаин на XXX ĸoнгpec нa Meждyнapoднaтa фeдepaция пo Eвpoпeйcĸo пpaвo (FІDЕ), който се пpoвeжда c инcтитyциoнaлнaтa пoдĸpeпa нa Cъдa нa Eвpoпeйcĸия cъюз (СЕС). Конгресът беше открит от ръководителя на FIDЕ и ръководител на Първи състав на Съд на Европейския съюз Александър Арабаджиев, от ръководителя на Съд на Европейския съюз Кун Ленартс и ръководителя на Общия съд на Европейски Съюз Marc van der Woude, съдиите ни в общия съд Александър Корнезов и Марияна Кънчева. (Лекс)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР