Атанас Костадинов е роден в София. Завършил е две магистратури

...
Атанас Костадинов е роден в София. Завършил е две магистратури
Коментари Харесай

Северозападът страда от липсата на справедливост

Атанас Костадинов е роден в София. Завършил е две магистратури - социология и философия в Софийски университет "Св. Климент Охридски ". Специализирал е в Харвардския университет. В интервала 2005-2009 година е бил заместник-министър на околната среда и водите, а през 2013 година още веднъж е назначен на същия пост. От 2014 година е президент на Международната комисия за отбрана на река Дунав към Организация на обединените нации. Работил е като е управител в региона на социологическите и маркетинг проучвания и ръководи капиталови планове.
Депутат в 44-ото Народно събрание от "БСП за България " от 12 МИР Монтана. Член е на комисиите по енергетика и по околната среда и водите.
Владее британски, съветски и френски език

- Г-н Костадинов, какви са главните характерности, които дефинират през днешния ден образа на Северозапада и съответно в Монтанска област?
- Проблемите на Северозапада са доста и евентуално ще ни трябват няколко дни, с цел да ги изговорим. В по-общ европейски проект става въпрос за най-бедния район в границите на Европейски Съюз като демографски, като стопански, като обществени, като инфраструктурни индикатори. Проблемите в региона не се разграничават от проблемите на страната. Липсата на правдивост и икономическо развиване на района са го довели до положение, в което хората, които живеят тук, не виждат вероятност. Нито този, който поставя труд, получава съответно заплащане за това, което прави, нито този, който желае да се развива, може да се развие, нито този, който желае да остане да живее в регионаq може да го стори, тъй като напъните на хората не намират съответно покритие.
Основният проблем на Северозапада е отдръпването на страната от базисни, структурни за обществото функционалности. И това е в следствие от рецесията в държавността, от съществуването на паралелна страна.
- Това в действителност е моделът на ръководство на ГЕРБ, нали?
- Точно по този начин. Моделът е мощно корупционен и е стъпил въз основата на използването на забележителен финансов запас, който се вкарва назад в избори, с цел да се възпроизведе и по този начин кръгът се затваря. От дългото време на бездържавност, на неприсъствието на страната в интерес на хората, към този момент са повредени и съществени обществени системи, които са кръвта, които са лимфата на обществото. Такива форми на обществена регулация са право, морал, обучение, полезности, просвета, мотивация за работа, предпочитание за развиване и така нататък Виждате какво се случва. Чрез заобикаляне на Закона за държавния бюджет, посредством постановления на Министерски съвет се вършат целеви финансирания към общини и райони и това унищожава всякаква концепция, че Северозападът или по-западналите райони в България са приоритет на държавното ръководство. Връзките, кръгът от властимащи, целите по политическа линия разпределят финансовият запас и ползите, а не действителното положение на страната. Огромни са проблемите на Северозапада в пътната, водната, телекомуникационната, обществената инфраструктура, които са в трагично положение. В новия програмен интервал на Европейски Съюз, който стартира през 2014 година, с решение на кабинета на Бойко Борисов обитаемоте места с сред 2 и 10 хиляди поданици бяха изключени от дейностите на Оперативна програма "Околна среда ". Там, където страната принудително не съумя да окрупни ВиК-асоциациите и ВиК-дружествата, забрани и на програмата за "Развитие на селските региони " и на "Околна среда " да дава каквото и да е финансиране за водна инфраструктура. Аз настоявам, че това няма аналог в европейската процедура, сходен метод. Да лишаваш цели територии и зони поради една прищявка, едно управническо решение. И ето това към този момент стартира да дава "плодове " - наводненията, безводието, неналичието на питейна вода, неприятното качество на питейната вода, проблеми с противоположното събиране на водите, с канали, с филтриране са доста главен проблем. Пътната инфраструктура аналогично се развива в сходна посока. Лесно е да дадеш 200, 300, 500 млн. за една права на автомагистрала, само че представете си какво би означавало сходна сума да бъде вкарана в по-нисък клас пътна мрежа - третокласна, четвъртокласна, междуселска!? Икономическото развиване се оказа невероятно в Северозапада освен заради неналичието на инфраструктура, а тъй като е деградирала просветителната инфраструктура. Накратко казано - няма кой да работи. Всички междинни учебни заведения, които създават квалифицирани фрагменти, характерни за избрана активност, такива, които получават над междинното заплащане, просветителната инфраструктура на Северозапада, за жалост, не може да ги създаде. Икономическото развиване е директно повлияно от неналичието на образовани фрагменти за обособените действия, т.е. разпада на просветителната конструкция.
Демографският проблем е трагичен. Той е избуял с цялата си палитра в Северозапада и се вижда доста ясно. Нужен е синтетичен метод към решаването му, който освен да задържи хората, само че и да им даде самочувствието, че могат на това място да живеят, да се развиват. Днес никой в Монтана не свързва позитивните си мисли и фантазии с тази територия.
- Във "Визия за България " Българска социалистическа партия заложи като приоритет изостаналите райони. Кои са главните хрумвания, които съгласно вас, могат да възродят Северозапада?
- Предстои ново районно разделяне на регионите за обмисляне. Северозападът като разбиране, като район на процедура, ще изчезне. Проблемите му ще се влеят в нов район. От това ще зародят нови проблеми пред други области и общини. "Визия за България " е подобен отворен документ, който посредством разговор и полемики с експертни общности, работни групи, с обособени хора, обитаеми места преосмисляме оферти и хрумвания и ги вплитаме в него. Важно да се осмисли и новото районно разделяне. Във Визията Северозападът съответно не е самостоятелен. Но тя би трябвало да даде модел за развиване, методология за развиване на тези райони. Това, което аз ще упорствам да бъде включено в плана, са целите, свързани със Северозапада. Всяка нация и национална стопанска система има най-малко пет такива целта, в които е тайната на положителното ръководство. В подтекста на новото районно разделяне районът би трябвало да откри своята специфичност, а страната, която досега липсва, да помогне за развиването му.
Ние работим върху това кои цели биха били с конкуретнти преимущества на област Монтана и на Северозапада. И това са развиване на земеделието и биоземеделието и обръщането освен към зърнените култури, само че и към производството на зеленчуци и билки. Има капацитет за напояване. В района има чиста, плодородна, възпроизвеждаща се природа. Тя дава опция за развиването на растения, които съвсем нямат аналог в Европа. Но не е задоволително единствено да се провеждат събирането и изкупуването на билки, гъби, диворастящи плодове, само че и да се сътвори модерна преработваща индустрия, която ще даде капацитет и претовареност.
На трето място е развиването на логистични и стопански зони, свързани с местоположението на града. Наличието на пристанище Лом, на път Е-79, близостта на "Дунав мост-2 " и това, че Монтанският ригион се намира на кръстопът на страни, които не са в Европейски Съюз, и на такива, които не са в него, прави района положително логистично място за стопански зона. Тук може да се развива спедиторска активност посредством Дунав и пристанище Лом до сърцето на Европа.
Четвърти приоритет е възобновяване на експертното обучение. Имаме филиал на Техническия университет и приблизително специфични учебни заведения, които би трябвало да бъдат обвързани с стопанската система на района. Трябва да се обърне внимание и на вътрешната сигурност и ред, които ще дадат успокоение на хората. Решаването на тези проблеми би трябвало да бъдат включени във Визията. За това е належащо тези съставни елементи да бъдат освободени от данъчна тежест за избран интервал от време, предпочитано в общините да остават средства, с цел да могат те да съфинансират планове. Моделът на водна промяна е извънредно сгрешен. Трябва да се върне така наречен немски модел, в който комуналните действия като газифициране, водоснабдяване, събиране на сметта са неразрешени за концесиониране. Те са приоритет само и единствено на общинските сдружения. И още веднъж ще повторя - най-важното е да се възвърне справедливостта в района.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР