Атанас Железчев: Прокуратурата едва сега подхвана казуса с царските имотиЦарската

...
Атанас Железчев: Прокуратурата едва сега подхвана казуса с царските имотиЦарската
Коментари Харесай

Атанас Железчев: Прокуратурата едва сега подхвана казуса с царските имоти
Атанас Железчев: Прокуратурата едвам в този момент подхвана проблема с царските парцели
Царската фамилия може да има искания в Страсбург само върху парцела в село Баня. Това разяснява за БГНЕС юристът Атанас Железчев.

До средата на септември Съдът в Страсбург и страната би трябвало да се спогодят по делото за царските парцели. „ Въпросът обаче е какво ще е съглашението, откакто до момента е потвърдено, че някогашната царска фамилия не има документ за нито един парцел, от които се водят каузи. Една част от тях са издигнати върху държавни гори, друга част върху държавна земя. Единственият закупен парцел от цар Фердинанд е в село Баня, само че не е предмет на сегашното дело. Независимо от това аз съм сложил този въпрос пред основния прокурор Сотир Цацаров, Министерски съвет и районния министър Николай Нанков “, споделя юристът и се стимулира, че „ според закона от 1947 година се одържавяват всички парцели, притежавани персонално или добито по завещание от членовете на царската фамилия “.

Адвокат Атанас Железчев следи случая с реституирането на всички царски парцели още от 2001 година. През годините е изпращал десетки писма до администрацията на премиера, основния прокурор, Народното събрание, до министрите на районното развиване и на правораздаването. В изпратените документи, които се базират на лично следствие и на публикации в медиите. „ Делата, които са водени и са завършени до момента за дворците „ Кричим “, „ Сара мочур “, „ Бистрица “, открито е, че царската фамилия няма никакви документи за благосъстоятелност. Обектите са строени върху държавна земя. Още от Римско време е останал правилото, че който е притежател на земята – притежател е и на всичко, издигнато върху нея, в случай че няма учредено право на градеж. Никой не е учредявал такова право на царската фамилия “, изясни Железчев. Освен това, съгласно него, всички средства за строителството са отделени от държавния бюджет, а не от царската фамилия.

В началото на този месец по проблема реституирането на двореца в село Баня с писмо е осведомен основният прокурор Сотир Цацаров. Преписката е препратена в Специализирания съд. „ Да припомня, че през 2007-2008 година някогашният основен прокурор Борис Велчев беше издал заповед за инспекции и беше открито, че няма осъществени закононарушения от лицата, издали заповеди за деактуване на тези парцели. Когато обаче съдът реши за двореца „ Кричим “, „ Сара мочур “, „ Царска Бистрица “, оказа се, че са осъществени закононарушения. Прокуратурата е органът, който би трябвало да се занимава с въпроса и в случай че има нарушавания – да сформира обвинителен акт и да го съобщи в съда “, счита юрист

„ До момента Прокуратурата бездействаше по въпроса с царските парцели, не се самосезира и едвам в този момент, когато изпратих първия сигнал за двореца „ Врана “, Върховната касационна прокуратура изпрати преписката, в Софийска градска прокуратура. Тя пък изпрати преписката в Специализираната прокуратура, защото се касае за необикновен тип закононарушение, осъществени от най-висшите длъжностни лица – министри, регионални шефове и т.н “, изясни хода на случая Железчев.

„ Моите упования са, че прокуратурата би трябвало да се произнесе, че има осъществени закононарушения. В моето последно писмо означих категорично, че Симеон Сакскобургготски съпровожда персонално в Саудитска Арабия премиера Борисов, т.е. той продължава да се отнася към него като към почитан и непосредствен човек. Препоръчах също по случая да се разпитат всички министър-председатели преди Борисов като се почне от Станишев, който също знае за закононарушенията, само че не предприе нищо през 4-годишния мандат “, счита Атанас Железчев. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР