Атанас Червенков – Райфъла е оправдан за убийство за убийството

...
Атанас Червенков – Райфъла е оправдан за убийство за убийството
Коментари Харесай

Райфъла смля пандизчия зад решетките, размина се с безумно наказание

Атанас Червенков – Райфъла е оневинен за ликвидиране за убийството на пандизчия, само че е получил административно наказване санкция, за причиняване на телесна щета по расистки подбуди. В продължение на четири дни той е удрял пандизчия в стационара на пандиза, като седмици след издевателството последният е умрял в пловдивска болница. Оказва се обаче, че не породените от Червенков контузии, са довели до гибелта на 46-годишния мъж.

Починалият пандизчия се споделя Сабри Мурад и е излежавал 5- годишна присъда за кражба, като в досието му имало други 8 присъди. Година и половина преди да почине, здравето му внезапно се влошило, разкрили му туберкулоза. Той прекарал 6 месеца в Белодробна болница като там бил опериран. Имало подозрения за карцином на единия дроб. Присъдата му няколко пъти е била прекъсвана, а когато се прибирал зад решетките, всякога прекарвал времето в стационара, тъй като едвам се движел, написа "Трафик ".

При последното му оставане в стационара на пандиза се засякъл с ВИП пандизчията Атанас Червенков. Присъствието на болния обаче дразнело Райфъла.

Всичко почнало на 17 ноември, когато Червенков бил настанен в болничното крило, заради влошено здраве. Медицинският център се състоял от три стаи, като Райфъла бил настанен самичък в една от тях. Ден по-късно на прилежащото до него болнично легло бил настанен тежко болен пандизчия, който претърпял интервенция. Това бил Сабри Мурад. Още сега, в който той бил наведен в стаята, това не се харесало на Червенков. Бизнесменът почнал да насочва към него репликите „ замърсен ром, изчезвай от тук “ и го карал да стои извън в коридора.

Вечерта, когато всички трябвало да си лягат, Атанас Червенков почнал диалог по телефона. В това време Мурад също отишъл да почива. Поради заболяването ромът почнал да кашля, което ядосало Райфъла. „ Нали ти споделих да мълчиш, замърсен ром! Ще те пребия, на сапун”, разкрещял се той на болния.

След тези му реплики Червенков станал от леглото си, взел джапанката си, която била на пода и с нея блъснал три пъти Мурад в региона на гърдите.

В идващите два дни ВИП пандизчията продължавал при всяка опция да го удря по раната с джапанката си.
От боязън Сабри не посмял да се оплаче на управлението в пандиза. Болката си той споделял единствено на другите лишени от независимост, намиращи се в стационара.

Една вечер, Мурад още веднъж плачел в коридора и едвам дишал. Двама съкилийници го видели, както и окървавената му превръзка на раната. С жестове потърпевшия обяснил, че Райфъла отново го е бил и даже ритал в региона на гърдите.
На 19 ноември положението на Мурад се влошило. Охкал и стенел, а санитарят открил, че превръзката му била кървава и по нея имало отпечатък от обувка. Бил извикан доктор, който установил, че Сабри не е добре здравословно и че е бил подложен на физически тормоз от Райфала. Повикана е била кола за спешна помощ, която е откарала 46-годишния мъж в болница.

Две седмици по-късно Сабри Мурад умрял. Назначена била съдебномедицинска експертиза, с цел да покаже гибелта е в резултат на ударите от страна на Червенков и дали те са съдействали за сериозното положение на пандизчията.

Експертите не са открили причинно-следствена връзка сред гибелта на Сабри и нанесените му телесни увреждания от Червенков. Но установили, че има породени телесна щета, както и болежка и страдалчество. Накърнил е достолепието му и го е обиждал на етническа основа. Прокуратурата е повдигнала обвиняване на Червенков.

По време на съвещанието пред магистратите от Районен съд – Пловдив са се изправили всички лишени от независимост, които по това време са били пациенти на стационара. Всички те единомислещо са декларирали, че умрелият Мурад е бил унизен с дни от Райфъла, обичай, обиждан и гонен да спи по коридорите, въпреки да е бил в тежко положение.
Атанас Червенков отрекъл всички обстоятелства, изложени от очевидците. Не бил склонен с нито едно изказване, че е удрял и обиждал Мурад и не признава виновност.
Съдът го признава за отговорен за нанесената телесна щета. Поради смекчаващите виновността условия – чисто правосъдно минало, висше обучение и материалното му положение, магистратите го освободиха от наказателна отговорност и го наказаха единствено с административна санкция. Санкцията е в пределният най-малко, а точно 1000 лв..

Припомняме, че делото против Райфъла, Веселин Загорски, Симеон Генов, Бисер Романов, Васил Василев и Стефан Гичев продължава към този момент четвърта година, само че към момента по него няма влезнала в действие присъда.

В края на април 2018 делото започва за повторно в Окръжен съд - Пловдив, откакто състав на Апелативен го върна за второ разглеждане. Първата присъда, произнесена от арбитър Даниела Събчева бе анулирана и по методът на инцидентното систематизиране, делото бе разпределено на арбитър Магдалена Маркова. Съставът на Окръжен съд, управителен от арбитър Маркова, върна обвинителния акт на прокуратурата, само че в следствие нейното разпореждане бе анулирано от по-горната инстанция.

След това съвсем всички съдии си направиха отказ и делото бе поето от състав с ръководител арбитър Екатерина Роглекова.
Веселин Загорски, Атанас Червенков, Симеон Генов, Бисер Романов и Васил Василев са упрекнати за осъществяване на опит за преднамерено ликвидиране с користна цел, за умишлени палежи, при изискванията на продължавано закононарушение, с последвали обилни вреди и за съзнателно заличаване на непознати движими движимости – закононарушения по член 116 алинея 1, по член 330 алинея 3 и по член 216 алинея 1 от Наказателен кодекс.

Веселин Загорски като подстрекател и помощник, Червенков като подстрекател, Василев като помощник, Симеон и Бисер като причинители, са упрекнати в това, че на 12 февруари 2014 година в съучастничество са създали опит съзнателно да умъртвят Аргир Гяуров, притежател на медицински център в Пловдив, като същият е бил намушкан неведнъж с нож във входа на жилищния блок, където е живеел в регион „ Южен “ в Пловдив.

Петимата са упрекнати и за осъществяване на голям брой умишлени палежи на коли през интервала от 9 януари 2014 година до 22 януари 2015 година в гр. Пловдив. На 9 януари 2014 година са били запалени лек автомобил, марка „ Мерцедес ML 280 “ и лек автомобил, марка „ Тойота Ланд Круизер “, благосъстоятелност на някогашният народен представител от ГЕРБ Антоний Йорданов и на компанията на брачната половинка му Татяна Йорданова. Колите били паркирани на ул. „ Акация “ в гр. Пловдив. Поръчката за запалването била дадена от Атанас Червенков на Загорски. Мотивът съгласно обвиняването е, че Атанас Червенков не бил определен за ръководител на Сдружение „ Български ловно-рибарски съюз “ и му бил преустановен подписания с Община Пловдив 20-годишен контракт за концесия на пазара на ул. „ Младежка “ в Пловдив, за което считал, че има виновност Йорданов. И двата автомобила са били запалени от Василев.

На 10 януари 2014 година, със същия претекст Атанас Червенков поръчал да бъде счупено предното обзорно стъкло на лек автомобил „ Мерцедес GL 320 “, благосъстоятелност на компанията на Татяна Йорданова, което е било осъществено от подсъдимите Симеон и Васил.
Веселин Загорски и Бисер Романов са упрекнати и за осъществен на 4 октомври 2014 година палеж на лек автомобил, марка „ Пежо “, благосъстоятелност на лизингова къща, употребен от пловдивчанин.

Червенков, Веселин Загорски, Симеон Генков и Бисер Романов са упрекнати и за тенденциозен палеж на лек автомобил, марка „ Шкода Октавия “, който е бил разпален на 10 януари 2015 година Поръчката за запалването още веднъж е била дадена от Райфъла заради ревнивост към негова служителка. Те са упрекнати и за осъществен палеж на лек автомобил, марка „ Мерцедес GL 320 “, благосъстоятелност на компанията на Татяна Йорданова. Колата е била запалена на 22 януари 2015 година на ул. „ Чернишевски “ в гр. Пловдив, като са потърпевши три прилежащи автомобила.

Процесът завърши на 25 октомври 2019 като съдът ги призна за отговорни. Червенков получи 13 години затвор, Загорски бе наказан на 12 години, Генков и Романов – по 5 години, Васил Василев – 4,6 години, а Стефан Гичев – 1 година условно.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР