Атанас Бобоков, председател на Борда на директорите на Монбат представи

...
Атанас Бобоков, председател на Борда на директорите на Монбат представи
Коментари Харесай

"Монбат" планира да утрои брутната си печалба до 2021 г.

Атанас Бобоков, ръководител на Борда на шефовете на " Монбат " показа проектите за развитите на компанията преди вложители и публицисти.

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Монбат " договаря да купи цех за батерии в Тунис

Българското сдружение е подписало писмо за желание с главните акционери на компанията Assad
20 авг 2017
" Монбат " купува две немски компании за литиево-йонни акумулатори

Цената на договорката не се оповестява към този момент, само че инвестицията ще е над 5 млн. евро през идващите две години
26 юни 2017
" Монбат " предвижда 2.6 пъти растеж на облагата си до 2021 година

Компанията ще цели развиване в новите технологии за произвеждане на акумулатори
7 мар 2017

Икономическата група " Монбат ", профилирана в производството на батерии, възнамерява да утрои брутната си облага в идващите пет години, с което тя ще доближи 69.8 млн. евро. Това стана ясно по време на представянето на бизнес проектите за развиване на сдружението от неговия ръководител на борда на шефовете Атанас Бобоков и груповия изпълнителен шеф Петър Бозаджиев.

Растежът, който компанията вижда, идва от няколко посоки. Едно от тях е разширение на размера на настоящия бизнес за произвеждане на батерии и агресия на пазарите в Африка, Русия и Азия. В момента компанията има фабрики в България, Румъния и Сърбия и изнася производството си в 64 страни. Част от активността й е и преработването на акумулаторните акумулатори, от които извлича част от главния си запас – оловото.

Нови хоризонти

Компанията също по този начин има желание да разшири мащаба си от действия, като част от този проект е придобиването на компанията Assad за произвеждане на оловно-цинкови акумулатори в Тунис. Сделката към момента е на стадий изследване, само че съгласно Бозаджиев към този момент данните са доста обнадеждаващи за сключването й. Отделно компанията има желание да прибави към бизнеса си и производството на калай и антимон, които се извличат при преработването на стартерни акумулатори.

Другата инвестиция на " Монбат " е покупката на италианската компания Piombifera Italiana, която е една от трите най-големи рециклиращи компании в Италия. Новата облага ще се интегрира в структурата на Monbat Recycling и ще бъде част от новоучреденото дъщерното сдружение Monbat Italy S.p.A. Стойността на договорката обаче не беше оповестена, защото към момента прехвърлянето не е изцяло финализирано, споделиха от компанията. Едно от преимуществата за новата облага е, че заводът има право на огромна годишна квота на акумулатори за преработване, което значи, че мощностите ще бъдат запълнени 100%, изясни Бобоков.

Едно от новите инициативи на " Монбат " е производството на характерни цилиндрични литиево-йонни акумулатори с висока мощ. За задачата " Монбат " купува немските Gaia Akkumulatorenwerke и EAS Germany, които са профилирани в тази активност. След придобиването те ще бъдат слети в EAS Batteries, чийто ръководещ шеф ще бъде Бозаджиев. Стойността и на тази договорка обаче не беше оповестена заради същите съображения.

Потенциалът, който " Монбат " вижда в новата си облага, е производството на акумулатори, които да се употребяват главно в две посоки. Балансиране на електропотреблението в промишлеността и потреблението им във хибридни транспортни средства като камиони, рейсове и влакове. Въпросните акумулатори могат да бъдат употребявани също по този начин за зареждане на подводници и галактически ракети. Новопридобитите компании имат поръчки за НАСА и са във финалната ранглиста на огромен немски производител на влакове, споделиха новите притежатели.

Първите артикули от производството на литиево-йонни акумулатори е планувано да бъдат пуснати на пазара през четвъртото тримесечие, само че главната гама ще бъде показана през 2019 година, изясни Бозаджиев. За този интервал " Монбат " има желание да вложи в този бизнес 10-15 млн. евро финансови разноски, а брутната облага през 2021 година да доближи 8 млн. евро. В бъдеще при разгръщане на поръчките евентуално ще се наложи и построяването на нов индустриален цех.

Резултатите на " Монбат "

За първите осем месеца на годината финансовите резултати на компанията демонстрират облага преди облагане с налози в размер на 20.548 млн. лв., което е растеж от 5.4% в съпоставяне със същия интервал на 2016 година Печалбата преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) през август е в размер на 3.035 млн. лв., като понижава с 29.5% спрямо постигнатото през август 2016 година

От началото на годината до края на август EBITDA се усилва със 7.1% по отношение на същия интервал на предходната година до 31.5 млн. лева Това при спад на продажбите на акумулатори от 21%, което се дължи на увеличените размери на преработване и основаването на ресурси за идния сезон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР