Десетки убити при предполагаемо джихадистко нападение срещу пътнически кораб в Северно Мали

...
Атаки срещу военна база и пътнически кораб на река Нигер
Коментари Харесай

Атаки срещу военна база и пътнически кораб на река Нигер в Северно Мали в четвъртък от заподозрени джихадисти убиха 64 души, каза малийски официален представител.

Двете отделни атаки бяха насочени към лодката Тимбукту на река Нигер и армейска позиция в Бамба, в северния регион Гао с „предварителни жертви от 49 цивилни и 15 войници“, според правителствено изявление.

Не се уточнява колко са загиналите при всяко нападение, но нападенията са "поети" от група, свързана с Ал Кайда.

По-рано малийската армия каза в социалните медии, че лодката е била атакувана около 11:00 GMT от "въоръжен терорист групи".

Корабът, движещ се по установен маршрут между градовете по реката, е бил насочен от "най-малко три ракети", насочени към двигателите му, каза отделно операторът Comanav.

Корабът е бил неподвижен на реката и армията евакуира пътниците, каза служител на Comanav, говорейки при условие за анонимност.

Бунтове, подклаждани от джихадисти

Изображения в социалните медии показват облак черен дим, издигащ се над реката. Инцидентът е станал в отдалечен район и изображенията не могат да бъдат проверени независимо.

Нигер е жизненоважна транспортна връзка в регион, където пътната инфраструктура е лоша и липсват железопътни линии.

Атаката идва след Ал Кайда -свързаният алианс, Групата за подкрепа на исляма и мюсюлманите (GSIM), обяви миналия месец, че блокира Тимбукту, историческия кръстопътен град в Северно Мали.

Обеднялата държава се бори с несигурността от 2012 г., когато бунт доведе от етнически туареги избухна в размирния север.

Бунтът беше разпалван от джихадисти, които три години по-късно предприеха собствена кампания в централно Мали, Нигер и Буркина Фасо, изпращайки ударни вълни в Сахел.

В Северно Мали регионалният бунт беше официално прекратен с мирно споразумение, подписано между бунтовниците и правителството на Мали през 2015 г.

Крехкото споразумение обаче беше подложено на напрежение, след като цивилното правителство беше свалено през 2020 г. и заменено от хунта.

Напрежението в регионът се съживи през последните седмици, след като мироопазващата мисия на ООН в Мали, на която беше казано да напусне до края на годината, предаде две бази близо до Тимбукту на въоръжените сили.

Предаването предизвика сблъсъци между армията и джихадистите и доведе до гневни сблъсъци с бившите бунтовници, разпалвайки страхове за мирното споразумение от 2015 г.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР