Атаката на Русия срещу Украйна предизвика остра критика по целия

...
Атаката на Русия срещу Украйна предизвика остра критика по целия
Коментари Харесай

Кой стои зад Владимир Путин?

Атаката на Русия против Украйна провокира остра рецензия по целия свят. Въпреки това Владимир Путин не е изцяло изолиран. Няколко страни му остават правилни. " Deutsche Welle " изброява кои са те.

Беларус


След манипулираните президентски избори през 2020 година Минск затвърди статута си като най-верен съдружник на Москва. Беларус обърна тил на прилежаща Украйна, където много беларуски дисиденти потърсиха леговище.

Русия по традиция е най-важният търговски сътрудник за Беларус. Москва е най-важният снабдител на нефт и газ, а и двете страни са свързани като членки в Евразийския стопански съюз, в който влизат още Армения, Казахстан и Киргизстан.

Геополитически Беларус играе ролята на стратегическа буферна зона сред Русия и НАТО. Минск членува и във военната Организация по контракта за групова сигурност, основана от Москва. В нея влизат още Казахстан, Армения, Киргизстан и Таджикистан.

Казахстан

Путин вижда Казахстан като " един от най-близките стратегически съдружници и сътрудници на Русия ". Тази обязаност пролича и по време на последните вълнения при започване на годината. Тогава Путин изпрати в Алмати съветски войски и специфични елементи, с цел да защитят президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев.

Казахстан е значим за Русия както по геостратегически, по този начин и по стопански аргументи. Като територия това е деветата по величина страна в света, която разполага с големи находища от петрол и газ. Повечето тръбопроводи в Казахстан принадлежат на съветския колос " Газпром ". Русия е и най-важният търговски сътрудник на Казахстан.

Китай

Пекин и Москва демонстрираха единството си напълно неотдавна - в началото на февруари, когато се срещнаха двамата президенти. Междувременно обаче атмосферата посред им се заоблачи. На незабавното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на 22 февруари 2022 Китай не взе страната на Руската федерация, а прикани враждуващите към въздържаност.

Отношенията сред Москва и Пекин са всичко друго, само че не и уравновесени. Китай е по-голям за Русия, в сравнение с противоположното. Русия внася от Китай една пета от всички влизащи в страната артикули, до момента в който при Китай делът на стоките, внасяни от Русия, възлиза единствено на 2,4%. Независимо от това през 2021 стокооборотът сред двете страни набъбна с 36 процента.

Армения

Като някогашна руска република Армения е стопански подвластна от Русия и поддържа близки връзки с Кремъл. Тя членува както в Евразийския стопански съюз, по този начин и в Организацията за групова сигурност. 80% от енергийните потребности на кавказката държава се задоволяват посредством съветски импорт. Русия е и най-големият търговски сътрудник на Армения.

В същото време държавното управление на арменския държавен глава Армен Саркисян се стреми към доближаване със Запада. Армения членува в Съвета на Европа, а от 2017 година има и съглашение за партньорство с Европейски Съюз.

Унгария

В Европа Москва залага на неколцина съидейници. Двама от най-близките са унгарският министър председател Виктор Орбан и сръбският президент Александър Вучич.

Орбан и Путин минават за политически другари. През 2017 година Орбан купи съветски нуклеарни реактори и подписа съглашение за взаимни руско-унгарски проучвания в космоса. Освен това Унгария внесе съветската ваксина против коронавирус  " Спутник ", която не е сертифицирана в Европейски Съюз.

За премия Унгария получава съветски газ на другарски цени. А това е добре дошло за Орбан. В момента той е признателен за всяка поддръжка, тъй като на 3 април в Унгария предстоят избори, а над главата му е надвиснала опасността от редуциране на еврофондовете. Според решение на Европейския съд от 16 февруари, Европейската комисия може да редуцира средствата от европейския бюджет за членки на Европейски Съюз, които имат проблеми с върховенството на закона.

Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич също получава предизборна поддръжка от Москва. Медиите оповестяват, че Русия прави гигантска отстъпка в цените на газа за Сърбия, годна до май. А това може да се отрази върху изборите на 3 април.

Вучич и доста негови сънародници считат Русия за " по-големия брат ". Сръбският президент се афишира срещу глобите против Русия. А през 2019 година Сърбия стана първата европейска страна, сключила съглашение за свободна търговия с Евразийския стопански съюз.

Но Белград води двойнствена политика, макар политическата си и културна непосредственост с Русия. Сърбия е кандидатка за участие в Европейски Съюз и иска да понижи икономическата си обязаност с Русия. Затова се работи и над изграждане на водопровод, посредством който Сърбия да се свърже с гръцката газопреносна мрежа.

Венецуела

Путин се радва на благосклонности в няколко латиноамерикански страни. Показа го и визитата в Москва на бразилския президент Болсонаро, който беше признат от Путин в средата на февруари - в разгара на руско-украинския спор. На 19 февруари Русия публично получи поддръжка и от Венецуела, чийто президент Николас Мадуро е един от най-верните съдружници на Путин.

Близките връзки сред двете страни стъпват върху военно и икономическо съдействие. От 2006 година до момента Москва е отпуснала на Каракас близо 17 милиарда $ заеми, огромна част от които са употребявани за закупуване на съветско оръжие. Експертката Александра Ситенко споделя, че тези оръжия апропо се употребяват и за маневри край границата на Венецуела с Колумбия. А Колумбия е единствената латиноамериканска страна, която се води " световен сътрудник на НАТО ". Тъкмо заради това Москва счита партньорството си с Венецуела за " стратегическо ".

Двете страни са тясно свързани и в региона на енергетиката. Според Ситенко, Русия доста желае да откри надзор над залежите на нефт във Венецуела, които са най-големите в света. От 2017 година насам 51% от дяловете в държавната петролна компания на Венецуела се намират в съветски ръце.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР