Атаката на Ислямска държава - Хорасан от 22 март срещу

...
Атаката на Ислямска държава - Хорасан от 22 март срещу
Коментари Харесай

ISW: Терорът в Москва - голям провал на руското разузнаване

Атаката на " Ислямска страна - Хорасан " от 22 март против Crocus City Hall в Москва е огромен неуспех на съветското разузнаване. Обяснението на наличните сега доказателства от отворен източник не изисква по-широка и по-сложна доктрина на конспирацията в границите на, или против съветската страна. Руският президент Владимир Путин съобщи на 25 март, че " радикални ислямисти " са направили офанзивата, само че незабавно и безпричинно упрекна Съединените щати, че се пробват да прикрият " украинската диря " на офанзивата. Той непосредствено упрекна Украйна, че е забъркана в офанзивата.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW), като тази тематика продължава да е измежду водещите за него за следващ ден.

ISW продължава да смята, че самата офанзива е в цялостно сходство с метода, по който групировката " Ислямска страна " ги организира и по-късно поема отговорност за тях. Не е забелязал доказателства, че Украйна е забъркана в офанзивата.

Руското проверяващо опозиционно издание Dossier Center заяви на 24 март, че разследващите служби са следили от близко активността на групировката преди офанзивата на 22 март. Руският Съвет за сигурност е получил предизвестие няколко дни по-рано, че може да бъдат употребявани таджикски жители за нахлуване в Русия.

Руски опозиционни издания също по този начин означиха, че съветските органи на реда са реагирали доста постепенно на офанзивата - пристигнали са в Crocus City Hall час след началото, макар че московското звено на ОМОН е на по-малко от три километра от залата.

Източници по-рано означиха, че Съединените щати са предизвестили Русия, а посолството на Съединени американски щати в Русия издаде предизвестие на 7 март, че следи екстремистки проекти за огромни събирания в Москва, в това число концерти, през идващите 24 часа.

Путин отхвърли предизвестията като " провокативни изказвания " на 19 март, три дни преди офанзивата.

Признанието от страна на Кремъл на предизвестията на американското разузнаване преди офанзивата демонстрира, че съветското държавно управление е знаело за предизвестията на Съединени американски щати, само че евентуално ги е пренебрегнало. Съединените щати също предизвестиха Иран за офанзива на групировката преди офанзивата в Керман на 3 януари 2024 година, което Иран също явно подцени.

Говорителят на съветското министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова упрекна Съединените щати, че намират " извинения " за Украйна, като оповестяват, че ислямистката формация евентуално е направила офанзивата.

Твърденията на Русия за присъединяване на Украйна поддържат дългогодишните старания на Кремъл да оправдае продължаващата война в дълготраен проект, като лъжливо показва съществуването на самостоятелна и суверенна Украйна като екзистенциална опасност за Русия. Кремъл и неговите ултранационалистически представители явно подценяват ясната опасност, която интервенциите на " Ислямска страна " на територията на Русия съставляват за вътрешната сигурност. Кремъл евентуално е решил, че осведомителната стойност на обвиняването на Украйна си коства, каквито и да са вътрешните опасности за сигурността и цивилните жертви, които Русия може да понесе, тъй като не съумя да се оправи съответно с радикална салафитско-джихадистка опасност в границите си.

Руското министерство на защитата (МО) удостовери, че генерал-лейтенант Еседула Абачев е станал заместник-командващ Ленинградския боен окръг (ЛВО), защото съветската войска продължава формалното разпускане на Западния боен окръг (ЗВО) и възобновяване на ЛВО и Московския боен окръг (МВО). Руското министерство на защитата разгласява фрагменти на 25 март, показващи по какъв начин Абачев награждава личния състав на групата за покриване на съветската държавна граница, която арестува нападателите на Crocus City Hall в Брянска област и показва Абачев като заместник-командир на ЛВО, потвърждавайки спекулациите от вътрешни източници за новото предопределение на Абачев при започване на март.

Руски източници приписаха заслугите на личния състав на ЛВО, граничната защита на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) и личния състав на чеченския " Ахмат " за арестуването на нападателите на Crocus City Hall на 23 март.

Не е ясно за какво личният състав е работил в Брянска област преди всичко, заради процесите на разпускане и прекачване, което предизвиква известно краткотрайно комплициране и несъответствия.

Украински публични лица обявиха, че украинският удар против окупирания Севастопол, Крим през нощта на 23 март е ориентиран към повече кораби на Черноморския флот (ЧФ) и е предизвикал повече вреди, в сравнение с в началото беше обявено. Главното ръководство на военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщи на 25 март, че украинските сили са блъснали кораборемонтния цех на ЧФ в Севастопол, където е дебаркирал десантният транспортен съд от клас " Ямал " на 23 март.

Говорителят на Военноморски сили на Украйна капитан трети сан Дмитро Плетенчук съобщи, че украинският удар на 23 март по информационния център на ЧФ е предизвикал обилни вреди, които могат доста да попречват действието. Тъй като информационният център поддържа може също да е отговарял за провизиите на флота, настоящите поправки и други значими функционалности.

Плетенчук заяви, че украинските сили също са блъснали разследващия транспортен съд от клас " Иван Хурс " " Юрий Иванов " на 23 март и че украинските чиновници ревизират вредите на кораба.

Заместник-началникът на ГУР генерал-майор Вадим Скибицкий съобщи, че украинските сили са употребявали военноморски дронове V5 на Украинската морска самостоятелна защита безпилотни роботизирани апарати (Magura) за нанасяне на удари по корабите " Иван Хурс " и " Ямал " и че тези украински военноморски дронове стават все по-мощни и точни.

Скибицки съобщи, че украинските сили също са употребявали безпилотните самолети Magura V5, с цел да ударят корабите от клас " Акула " и " Серна " на ЧФ през ноември 2023 година, корветата от клас " Ивановец Тарантул " и десантния транспортен съд от клас " Цезар Куников Ропуча " през февруари 2024 година и Сергей Котов огромен патрулен транспортен съд през март 2024 година

Плетенчук и представителят на украинското Южно оперативно командване полковник Наталия Хуменюк обявиха, че съветските сили рядко са употребявали ракети " Калибър " през последните месеци, защото военноморската база в Севастопол е единствената база, която разполага с нужната инфраструктура.

ISW продължава да прави оценка, че украинските удари против кораби и инфраструктура на ЧФ евентуално ще продължат да възпират съветските сили от пренасочване на кораби към Севастопол и западното Черно море и ще усложнят способността на ЧФ да усили оптимално своите бойни качества.

Кремъл продължава да разчита на от дълго време развенчани разкази като част от своите по-широки осведомителни интервенции, ориентирани към дискредитиране и подкопаване на западната поддръжка за Украйна. Руският дипломат в Хага Владимир Тарабин повтори изказванието на Кремъл, че Украйна създава биологични оръжия във финансирани от Съединени американски щати и НАТО биолаборатории в Украйна по време на изявление, оповестено на 25 март.

Тарабин също по този начин твърди, че украинските сили " систематично " употребяват " необятен набор от токсични химикали " против съветски боен личен състав в неопределени зони на фронтовата линия, в това число химически субстанции, неразрешени от Конвенцията за химическите оръжия.

Разчитането на Тарабин на към този момент отречените изказвания слага под подозрение другите му изказвания. Неназовано командване на съветска рота също твърди, че украинските сили употребяват снаряди с фосфорни муниции в неуточнени региони на запорожкото направление. Те не са неразрешени в стандартната война, само че са неразрешени за потребление против цивилни.

Руските сили са употребявали бял фосфор против градските региони в Украйна, рискувайки да пострадат цивилни на няколко пъти.

Представители на Кремъл, в това число съветския президент Владимир Путин, упрекват Запада, че продължава да финансира биолаборатории в Украйна отпреди войната.

Западни изявления, публични лица и интернационалните организации обаче от дълго време опровергаха тези изказвания. Те не са сравними с украинските и съветските отчети за съветските сили, употребяващи газ хлорбензилиденмалонитрил или хлорпикрин. Няколко съветски и украински източника предоставиха доказателства за потреблението на такива неразрешени химически сътрудници против украински позиции на бойното поле.

Източник news.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР