Аструд Жилберту – бразилската певица, изпълнила първа една от най-записваните

...
Аструд Жилберту – бразилската певица, изпълнила първа една от най-записваните
Коментари Харесай

Отиде си Момичето от Ипанема

Аструд Жилберту – бразилската певица, изпълнила първа една от най-записваните в разнообразни версии песни в историята, „ Момичето от Ипанема “ (The Girl From Ipanema), умря на 83-годишна възраст, заяви NPR. С чувствения си глас тя трансформира композицията в международна сензация и знак на боса нова. Новината за кончината й бе доказана от нейния наследник, басиста Марсело Жилберто.

Аструд е омъжена за известния бразилски музикант и артист Жоао Жилберту, когато по време на сесия за запис на албум със саксофониста Стен Гец, издател взема решение да се прибавят и вокали на британски език към мелодията, в началото композирана от Антонио Карлуш Жобим с португалски текст от Винисиуш де Мораеш. Така Аструд се включва… Впоследствие албумът Getz/Gilberto печели 4 награди „ Грами “ и се продава в над 2 милиона копия. Макар да се твърди, че Аструд е получила единствено $120 хонорар за сесията, след вокалния си дебют тя прави блестяща кариера, записвайки и концертирайки с титани като Куинси Джоунс и Чет Бейкър. Има дует и с Джордж Майкъл.

Родена в източния бразилски град Салвадор, щата Баия, и израснала в Рио де Жанейро, Жилберту се трансформира в непредвидена суперзвезда за една нощ през 1964 година, с помощта на това, че знае задоволително английски… Аструд Жилберту е разказвала, напомня организация АР, че тогава брачният партньор й споделил, че има изненада за нея в звукозаписното студио. „ Умолявах го да ми каже каква е тя, само че той изрично отказваше… По-късно, до момента в който репетираха със Стен, когато бяха в разгара на песента „ Момичето от Ипанема “, Жоао ме помоли да се причисля и да изпея припева на британски, откакто той преди малко беше изпял първия куплет на португалски. И аз го направих “, изяснява тя.

Аструд Жилберту изпява „ Момичето от Ипанема “ в лежерен, нехаен жанр, повлиял по-късно актьори като Шаде и австралийката Сюзън Вега. Думите на песента, изпълнена от нея, обаче ще бъдат запомнени като малко други от епохата: „ Висока, загоряла, млада и прекрасна/момичето от Ипанема се разхожда/и когато минава/всеки, който подмине, споделя: „ Ах “…

„ Момичето от Ипанема “, издадена като сингъл със соло вокалистка Аструд Жилберту, се трансформира във безконечна класика, която се подрежда директно след „ Вчера “ на „ Бийтълс “ като най-изпълняваната ария в съвременността.

Аструд се е омъжвала два пъти и има двама синове, които работят с нея. След комерсиалния си връх тя остава известна като реализатор онлайн – както на кавъри, по този начин и на лични авторски композиции, а пеенето й става все по-топло и джазово. През 2008 година Latin Recording Academy я удостоява с премия за изцяло творчество (латино „ Грами “).

Етикети: Аструд Жилбертускръбна вест
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР