Астрономите смятат, че може би са намерили първите преки доказателства

...
Астрономите смятат, че може би са намерили първите преки доказателства
Коментари Харесай

Как се формира нова планета?

Астрономите считат, че може би са намерили първите директни доказателства за това, по какъв начин се ражда нова планета. Забелязан е компактен диск от прахуляк и газ към млада звезда, наречена AB Aurigae, на към 520 светлинни години от Земята.

Използвайки доста огромния телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория, който се намира в Чили, откривателите следят спирална конструкция с „ извъртане “ покрай центъра, което допуска, че нов свят може да е в развой на образуване.

Въртящият се диск е един от присъщите знаци на звездната система, родена в съзвездието Аурига, споделят учените. Д-р Антъни Бокалети, който управлява проучването от Обсерваторията в Париж, университета PSL, Франция, декларира: „ Досега са разпознати хиляди екзопланети, само че малко се знае по какъв начин те са се формирали “. Той прибавя: „ Трябва да следим доста млади системи, с цел да осезаем в действителност момента, когато се образуват планети. “

Досега астрономите не бяха в положение да създадат ясни изображения на млади дискове, с цел да видят тези обрати.
Д-р Бокалети и неговият екип от астрономи използваха инструмента „ Sphere “ на VLT, с цел да създадат фотоси на AB Aurigae, които демонстрират „ зашеметяваща серпантина от прахуляк “, породена от бебешката планета, която се пробва да „ изрита “ газа.

Същият инструмент е употребен през 2018 година, с цел да създадат фотоси на друга новородена планета, за която се счита, че е на възраст единствено от 5,4 милиона години.

Според Еманюел Ди Фолко, от лабораторията по астрофизика в Бордо във Франция и един от създателите на проучването, това по този начин наречено „ събитие ритник “, провокира „ разстройства в диска под формата на вълна, ненапълно като вълната клатеща лодка в езеро “.

Докато новата планета се върти към AB Aurigae, тя е причина близките газ и прахуляк да се оформят като серпантина. Много блестящо жълтата област наоколо до центъра на спиралата е усукването, което лежи на почти същото разстояние от звездата като Нептун от Слънцето.

Ан Дътрей, също от LAB и съавтор на проучването, декларира: „ Това което се чака е познато от някои теоретични модели за образуване на планети. „ Тя подхожда на връзката на две спирали – едната се навива във вътрешността в орбитата на планетата, а другата се уголемява на открито – като се съединяват на местоположението на планетата.
„ Те разрешават на газ и прахуляк от диска да се натрупват върху формиращата се планета и да я накарат да пораства. “

Наблюденията са докладвани в списание Astronomy & Astrophysics.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР