Астрономите са открили най-голямата според тях експлозия, която някога е

...
Астрономите са открили най-голямата според тях експлозия, която някога е
Коментари Харесай

„Най-голямата космическа експлозия“: Учени откриха събитие, 10 пъти по-ярко от всичко познато

Астрономите са разкрили най-голямата съгласно тях детонация, която в миналото е засичана, оповестяват от Си Ен Ен.

Експлозията е повече от 10 пъти по-ярка от всички регистрирани детонации на звезди - известни като свръхнови.

Досега тя е траяла повече от три години, доста по-дълго от множеството свръхнови, които нормално са очевидно ярки единствено за няколко месеца.

Една от теориите е, че гърмежът е бил породен, когато голям облак газ е бил обхванат от черна дупка.

Светкавицата в небето е открита и записана за първи път автоматизирано през 2020 година от Центъра за преходни феномени " Цвики " в Калифорния. Но едвам година по-късно тя е засечена от астрономите, които преглеждат данните.

Те нарекоха събитието AT2021lwx. По това време те го считат за незабележително, защото не е имало данни за това на какво разстояние се намира и затова не е било допустимо да се пресметна неговата бляскавост.

Миналата година екип, управителен от доктор Филип Уайзман от Университета в Саутхемптън, проучва светлината от събитието, което им разрешава да изчислят дистанцията до него - 8 милиарда светлинни години. Д-р Уайзман разказва момента, в който са открили яркостта на явлението.

" Помислихме си: " О, Боже мой, това е извънредно! ".

Екипът е бил изцяло заинтригуван от това какво би могло да аргументи нещо толкоз блестящо. Според доктор Уайзман в научната литература няма нищо, което да изяснява нещо толкоз блестящо и траяло толкоз дълго.

" Повечето свръхнови и приливни разстройства не престават единствено няколко месеца, преди да избледнеят. За нещо, което да е блестящо в продължение на две и повече години, това е доста извънредно. "

Неговата доктрина е, че детонацията е резултат от голям облак газ, евентуално хиляди пъти по-голям от нашето Слънце, обхванат от свръхмасивна черна дупка.

Това би изпратило ударни талази в космоса и би оставило прегряти останки от облака, обграждащи черната дупка, като гигантско пръстеновидно поничка.

Смята се, че всички галактики имат великански черни дупки в сърцето си. Д-р Уайзман има вяра, че такива мощни детонации биха могли да играят значима роля в това, което той разказва като " извайване " на центъра на галактиките.

" Може да се окаже, че тези събития, въпреки и извънредно редки, са толкоз енергични, че са основни процеси за това по какъв начин се трансформират центровете на галактиките с течение на времето ".

Според доктор Робърт Маси, който е заместник-изпълнителен шеф на Кралското астрономическо сдружение, в този момент следва да се търсят още сходни големи детонации.

" Никога до момента не сме виждали сходно нещо и сигурно не в подобен мащаб ", сподели той пред BBC News.

" Бих се учудил, в случай че това е единственият сходен обект във Вселената ".

Д-р Уайзман се надява да открие повече сходни събития благодарение на нови телескопи, които ще бъдат пуснати в употреба през идващите няколко години.

Сега екипът се заема да събере повече данни за детонацията - следи обекта в разнообразни дължини на вълните, в това число рентгенови лъчи, които биха могли да разкрият температурата на обекта и какви процеси може да се случват на повърхността. Освен това те ще извършат усъвършенствани компютърни симулации, с цел да ревизират дали те подхождат на теорията им за аргументите за детонацията.

Миналата година астрономите откриха най-ярката записана детонация - гама-изригване, известно като GRB 221009A, което продължи малко повече от 10 часа. Въпреки че то беше по-ярко от AT2021lwx, продължи единствено част от времето, което значи, че избухливата мощ на гърмежа в AT2021lwx е била доста по-голяма.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР