Астрономите приемат, че има две основни категории черни дупки. Първата

...
Астрономите приемат, че има две основни категории черни дупки. Първата
Коментари Харесай

Откриха втората най-голяма черна дупка в Млечния път

Астрономите одобряват, че има две съществени категории черни дупки. Първата са свърхмасивните черни дупки, които са в центъра на някои галактики (включително Млечния път) и за които не се знае по какъв начин са се появили там. Втората са " преносими ", те са формирани след детонация на супернова.

За Млечния път се знае, че има една свърхмасивна черна дупка в центъра си и голям брой по-малки, които са на разнообразни места из галактиката. Учените от задачата Gaia са намерили втората по величина (засега) черна дупка в Млечния път с помощта на разбор на гравитационни талази, оповестява Ars technica.

Тя е 33 пъти по-тежка от Слънцето и от вселенска позиция - много покрай Земята. Намира се на към 2000 светлинни години разстояние. Това я прави изцяло безвредна за Земята, само че и на добра отдалеченост за учените да могат да я проучат с повече детайлности.

Черната дупка Gaia BH3 се оказва много забавен обект. Тя е в бинарна система и все пак не е изключително дейна. Единственото, което " издава ", че е там, са гравитационните талази, които учените към този момент могат да засичат с все по-голяма точност.

Основната задача на Gaia е да картографира Млечния път и в частност местоположението и придвижването на по-големите звезди в галактиката. Събира и данни за светлината, която излъчват, посредством която може да се разбере повече за състава и възрастта на звездите.

Интересното за Gaia BH3 е, че другата ѝ звезда е със сходно тегло с това на Слънцето, само че нестабилната орбита подсказва, че има и различен обект. Тъй като липсва забележим подобен, учените ревизират за черна дупка и откриват BH3.

Първоначалните разбори демонстрират, че тя е доста по-голяма от останалите, които са познати в границите на Млечния път, като се изключи свърхмасивната в центъра на галактиката. В следствие съществуването ѝ е доказано и от 3 наземни обсерватории, които са я следили посредством телескопи.

Остава да се удостовери, че няма друга черна дупка наоколо, което е малко евентуално, само че остава допустимо. Причината е, че в случай че BH3 е сама, то тя е извънредно огромна за подобен вид черна дупка и се счита за мъчно обяснимо по какъв начин се е формирала от супернова.

Може да се окаже, че за размерите ѝ е повлияла материята, която е поглъщала. Първоначалните данни подсказват, че може да става дума за звезда с по-тежки материали, което е довело и до по-бързия ѝ напредък.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР