Астрономическото лято дойде със спиране на валежите и с трайно

Астрономическото лято дойде със спиране на валежите и с трайно ...

32 градуса в Кнежа: Защо местните хора не се плашат от жегата?


Астрономическото лято дойде със спиране на валежите и с трайно затопляне на времето. Защо в един от градовете, известен с резките си температурни амплитуди - Кнежа, не се плашат от юнската жега?
Снимка: btvnovinite.bg
В прочутия селскостопански район на Кнежа работата не спира – дори по обед, при температура над 30 градуса. Животновъдът Николай Ненчовски не слиза от косачката. Започнал е работа в 10:00 ч. и няма да спре, докато не свърши.

В центъра на градчето е оживено въпреки жегата.
Снимка: btvnovinite.bg
„Ами това не е най-топлият ден, имало е и по-топли дни, ние сме свикнали, само да не е прахолякът, всичко друго се понася“, казва Наташа Цанковска.
Снимка: btvnovinite.bg
Срещу прахоляка по улиците с водния цикъл на помощ идват цистерните. А в синоптичната станция на дежурство е хидрометеорологичният наблюдател Валентина Иванова. Показва ни новия електронен уред, който от година е заменил живачните термометър.

„32,1 е максималната до този час, не е много топло, но относителната влажност е по-висока, затова се усеща като доста по-топло“, казва Валентина.

Най-високата температура в Кнежа – 42,7 градуса, е измерена на 20 август 1945 г. .

В Снимка: btvnovinite.bg алентина споделя, че се пази от женгата „на сянка и с вода“. А Николай, когото отново срещаме на излизане от Кнежа, казва, че докато не окоси ливадата, няма да спира.

„Жега не ни плаши нас, кой го мързи, го плаши жегата“, казва животновъдът.

Източник: btvnovinite.bg