Астрономическата пролет започва на 20 март в 5 часа и

...
Астрономическата пролет започва на 20 март в 5 часа и
Коментари Харесай

Очаква ни необичайно топло време през март, температурите стигат до 25 градуса

Астрономическата пролет стартира на 20 март в 5 часа и 6 минути

Температури до 25 градуса ни чакат през март месец, само че амплитудите ще са огромни с минимални показания на термометрите до 5 и даже 0 градуса, оповестяват метеоролози от Национален институт по метеорология и хидрология. Живакът ще стигне до равнища, които са над междинните за месеца, който всекидневно е прочут като недопечен. За сметка на това преваляванията ще са в нормата - сред 40 и 60 литра на кв.м. в равнините и сред 50 и 90 литра в планините.

В началото на март температурата на въздуха ще е по-висока от нормалната, въпреки преобладаващото време да е облачно. Очакват се превалявания от дъжд основно в Западна България. Ще има и сняг в планините над 2000 метра. Към средата на месеца преваляванията ще се усилят и ще се пренесат в по-голямата част от страната. Температурите пък ще доближат равнища в нормата. Към третото десетдневие на месеца ще се появи слънце съвсем над цяла България.

Кои са присъщите особености на март?

През март се реализира преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и на слънчевото греене водят до сензитивно покачване на температурите, а мъглите са рядко събитие. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е месец, който е присъщ с огромни аномалии и с внезапни промени на времето.

В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкоз интензивни, че температурите през март у нас са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на екваториален въздух температурите стават съвсем летни - към и над 30 градуса.

Астрономическата пролет стартира на 20 март в 5 часа и 6 минути

В началото на март слънцето у нас изгрява в 7 часа и 2 минути, и залязва в 18 часа и 17 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 15 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 10 минути, и залязва в 19 часа и 52 минути. Продължителността на деня към този момент е 12 часа и 42 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 3 март е последна четвърт, на 10 март е новолуние, на 17 март е първа четвърт, а на 25 март е пълнолуние.

Началото на астрономическата пролет е на 20 март в 5 часа и 6 минути.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР