Астрономическата обсерватория Юрий Гагарин в Стара Загора става самостоятелен Център

...
Астрономическата обсерватория Юрий Гагарин в Стара Загора става самостоятелен Център
Коментари Харесай

Обсерваторията в Стара Загора става Център за личностно развитие

Астрономическата обсерватория " Юрий Гагарин " в Стара Загора става независим Център за поддръжка за личностно развиване, оповестиха от община Стара Загора. Със свое решение на последното си съвещание Общинският съвет в града я извади от състава на Общинския център за поддръжка за личностно развиване.

Дейността, функционалностите и структурата на Астрономическата обсерватория се уреждат според Правилник за устройство и активността на астрономическите обсерватории и планетариуми.

" Национална Астрономическа Обсерватория " Юрий Гагарин " се възражда като институция. Отново прекосяваме на послушание към МОН и ще си имаме своя организация, конструкция и делегиран бюджет ", заяви астрономът Надя Кискинова.

От локалната обсерватория чакат до края на седмицата принципалът - Регионално ръководство на образованието Стара Загора, да назначи краткотрайно изпълняващ длъжността " шеф ". По-късно да бъде разгласен конкурс за тази позиция. Очаква се също да се възвърне предходното щатно разписание - шеф и астрономи.

От основаването на първата астрономическа обсерватория у нас, предопределена за необятната общност в България през 1961г. до наши дни, Община Стара Загора неведнъж е подпомагала работата и развиването ѝ.

На 26 юни 1994 година при пожар в обсерваторията изгаря и планетариума. Само за година, с помощта на тогавашния кмет Антон Андронов, постройката е възобновена в настоящия си тип. През тази година предстоят ремонтни действия в обсерваторията, които да освежат и подобрят работното място на астрономите.

На 07 август 2017 година старозагорската обсерватория разположи на площада пред общината част от наблюдателната си техника и я даде гратис на искащите да следят частичното лунно затъмнение. Астрономи обясняваха на любознателните жители и други небесни феномени.

За 12-та поредна година обсерватория " Ю. Гагарин " ще взе участие интензивно в " Нощта на изкуствата ". Астрономите приготвят изложения, лектории и възможни наблюдения (зависещи от метерологични условия), с които да впечатлят жителите и гостите на града.

В началото на ноември астрономите ще отбележат и Международната седмица на астрономията. Допълнителна информация по отношение на планове, курсове и история на обсерваторията може да бъде открита на формалния ѝ уебсайт (http://aogagarin.com/).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР