Астрономическа обсерватория с автоматизиран купол бе официално открита в двора

...
Астрономическа обсерватория с автоматизиран купол бе официално открита в двора
Коментари Харесай

Космическа машина се появи в българско село на морето

Астрономическа обсерватория с автоматизиран купол бе публично открита в двора на кметството в село Камен бряг, съобщи Българска телеграфна агенция.

Обсерваторията е с 360-градусов обсег. Чрез нея могат да се следят разнообразни небесни събития и обекти. Тя разполага със стационарен телескоп и камера с висока резолюция, което разрешава правене на фотоси на следените обекти.

Астрономическата обсерватория е построена по план „ Съвместен отворен прозорец към мистериите на Вселената ”, сподели шефът на Исторически музей Каварна Пенко Георгиев.



Той описа още, че много време са търсили уместно място за инсталирането на обсерваторията. Спират се на двора на кметството в село Камен бряг, където са намерили най-подходящите условия.

Село Камен бряг е ситуирано до резервата " Яйлата ", който в древността е бил тъкмо астрономическа обсерватория и това се потвърждава от построеното там светилище, което е насочено по подредбата на звездите, описа още Георгиев. 

" Идеята бе да запазим приемствеността и да предложим необикновен вид туристически артикул. За да имаш опция да наблюдаваш нощното небе, би трябвало да останеш в селото най-малко няколко вечери, да си изцяло спокоен и освободен и несъмнено да се изчакат и положителни метеорологични условия ", добави още шефът. 

" Това ще даде опция за образуване на училищен екскурзии за наблюдаване на небесните тела или посещаване на професионални астрономи, както и на любителски групи ", разясни Георгиев.

Снощи посетителите имаха опция да следят повърхността на луната и ранно изгрелите звезди на нощното небе. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР