Астрономи засякоха гигантска следа от газ във външните предели на

...
Астрономи засякоха гигантска следа от газ във външните предели на
Коментари Харесай

Огромна структура, открита в Млечния път, може да е нов спирален ръкав

Астрономи засякоха гигантска диря от газ във външните лимити на нашата вселена. Новооткритият колос, наименуван Катали, се намира на 22 килопарсека (71 754 светлинни години) от центъра на Млечния път. Специалистите считат, че евентуално става дума за неусетен досега витлообразен ръкав.

В ново изследване , което следва да излезе в The Astrophysical Journal Letters, откривателите изясняват по какъв начин са употребявали радио телескопа FAST, с цел да търсят облаци от безпристрастен атомен водород (H I) в район на небосвода, ситуиран на 1,4 килопарсека (4566 светлинни години) от Слънцето. Принципно сходни облаци съществуват само в спиралните ръкави на Млечния път, въпреки че до момента не са откривани каквито и да било огромни газови нишки оттатък най-външния витлообразен ръкав, известен като Outer Scutum-Centaurus (OSC).

Съвсем ненадейно обаче учените засичат газово тяло, пътуващо със междинна скорост от 150 км/с, което значи, че се намира зад OSC. „ Структурата от H I е дълга 1,1 килопарсека (3588 светлинни години) – за момента наподобява тя е най-далечното и най-голямо гигантско влакно в галактиката и ние го кръстихме Катали “, пишат те.

След като съпоставят своите данни с тези от изследването HI4PI all-sky H I, откривателите пресмятат, че тази колосална конструкция в действителност е доста по-голяма – дължината ѝ е 5 килопарсека (16 310 светлинни години).

Макар и на доктрина да е допустимо Катали да е просто едно прекомерно огромно газово влакно, то не се придържа към по-голямата част от разпоредбите, на които се подчиняват сходни структури. Така да вземем за пример даже и да оставим настрани необичайния размер и голямото разстояние, на което се намира от галактическия център, то наподобява не е физически обвързвано към нито един от спиралните ръкави на Млечния път.

На базата на тези наблюдения учените оферират две вероятни пояснения за Катали: „ това или е гигантско влакно с дължина ∼5 килопарсека, или част от нов ръкав на EOG (екстремна външна галактика] ”.

Според изчисленията им Катали е почти 5 пъти по-дълго и необятно – съответствие, сходно с другите спирални ръкави. От друга страна, структурата не е с типичната за спиралните ръкави форма, нито пък се напасва по отношение на изкривената ос на останалата част от галактиката.

„ Ако Катали е газово влакно, намиращо се оттатък OSC, то по какъв начин се е образувала сходна гигантска конструкция? – питат те. – Ако пък Катали е част от нов витлообразен ръкав в EOG, то не по-малко необичайно е, че той не следва напълно изкривяването на галактиката “.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР