Астрономи установиха как се запалват квазарите, съобщи ДПА. Те са

...
Астрономи установиха как се запалват квазарите, съобщи ДПА. Те са
Коментари Харесай

Астрономи разкриха как се запалват квазарите

Астрономи откриха по какъв начин се възпламеняват квазарите, заяви ДПА. Те са най-ярките обекти във Вселената. 

Според астрономите квазарите се възпламеняват при конфликт на галактики. 

Квазарите могат да бъдат милиарди пъти по-ярки от Слънцето. Те са открити от астрономите преди 60 години и остават тайнственост, защото е неразбираемо по какъв начин се генерира мощната им сила.

Учени от университетите в Шефилд и Хартфордшър са анализирали данни от телескопа " Исак Нютон " на остров Ла Палма. Те са разкрили събитие, което разказват като " наличие на изкривени структури " в галактиките, съдържащи квазари. " Квазарите са измежду най-екстремните явления във Вселената. Това, което виждаме, е бъдещето на нашата вселена Млечен път -  тя ще се сблъска с галактиката Андромеда след към пет милиарда години. Вълнуващо е да следим тези феномени и да разберем по какъв начин се случват ", сподели проф. Клайв Тедхънтър от факултета по физика и астрономия на университета в Шефилд.

В центъра на доста галактики има черни дупки, чиято маса е милиони пъти по-голяма от тази на Слънцето. Тези галактики съдържат и обилни количества газ. При конфликта на галактики газовете се придвижват към черните дупки, които ги всмукват, акумулирайки извънредно огромни количества сила под формата на радиация. Това е в основата на яркостта на квазарите.

Учените са сравнили резултатите от наблюденията на 48 квазара и техните галактики със фотосите на повече от 100 галактики без квазари. Изводът е, че вероятността от взаимоотношение или конфликт с други галактики е три пъти по-висока при галактиките с квазари. 

Д-р Джони Пиърс от университета в Хартфордшър сподели, че това е област, в която има още доста да се учи, и това е главната мотивация за проучванията във основа на резултатите от фотосите на телескопа на НАСА " Джеймс Уеб ". Този телескоп е в положение да улови светлината, предавана и от най-далечните квазари. " Квазарите играят основна роля в разбирането ни за историята на Вселената и за бъдещето на Млечния път. "  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР