Астрономи проследиха как огромна черна дупка разкъсва обречена звезда, попаднала

...
Астрономи проследиха как огромна черна дупка разкъсва обречена звезда, попаднала
Коментари Харесай

Астрономи наблюдаваха как супермасивна черна дупка разкъсва и поглъща звезда

Астрономи наблюдаваха по какъв начин голяма черна дупка раздира обречена звезда, попаднала в гравитационното й поле, съобщи Ройтерс. Космическото събитие е документирано от начало до дъно благодарение на телескопа на НАСА за разкриване на екзопланети ТЕСС (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

Погълнатата звезда е на разстояние 375 милиона светлинни години от Земята. Тя е с приблизителните размери на нашето Слънце. Небесното тяло е изсмукано от супермасивната черна дупка.

Астрономите изначало са видели галактическия феномен с интернационална мрежа от телескопи на Земята, преди да прибягнат до услугите на галактическата обсерватория ТЕСС на НАСА. Апаратът, с размерите на ледник, употребява метода на директната фотометрия за разкриване на далечни планети в необятен откъслек от небето.

" Избягала " черна дупка споделя за космополитен прелом

" Откритието ни беше композиция от добра подготовка и добър шанс, който от време на време е необходим за напредване на науката напред ", съобщи Томас Холойен от Института " Карнеги ", който управлява проучването.

Наблюдавайки измененията на светлината, до момента в който черната дупка гълтам звездата и изхвърля материя от нея във външна серпантина, астрономите могат да изучат в елементи държанието на тези загадъчни солидни обекти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР