Астрономи откриха планета, която влиза в състава на система, включваща

...
Астрономи откриха планета, която влиза в състава на система, включваща
Коментари Харесай

Откриха „невъзможна” планета с три слънца

Астрономи откриха планета, която влиза в състава на система, включваща три червени звезди. Дълго време се смяташе, че такива системи не могат да съществуват дълготрайно време, тъй като планетите в тях нямат постоянни орбити, написа Live Science.
Каменистата планета LTT 1445Ab, която бе открита по директен път благодарение на орбиталния телескоп TESS, е отдалечена от земята на 22,5 светлинни години. Всичките три слънца се отнасят към М-джуджетата — дребни червени звезди, подредени поредно. Според учените една от звездите, от повърхността на планетата наподобява като огромен оранжев диск, другите са както наподобява Венера на земното небе, но 100 пъти по-ярко. Но с времето тази картина може да се промени.
Търсенето на планети нормално не се организира в системи с няколко звезди, които могат да попречат на наблюдението на преноса – прекосяването на планетата на фона на диска на светилото. Допълнителните източници на светлина „ зацапват “ данните. Астрономите допускат, че планетата ще остане на орбита към едната звезда и няма да „ прескочи “ при някоя от другите две. Предишни проучвания потвърдиха, че планети, които се намират до светилото по-близо в сравнение с една трета от дистанцията сред едната и другата/другите звезди, имат устойчиви орбити.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР