Астрономи откриха огромна екзопланета, първата за която до момента има

...
Астрономи откриха огромна екзопланета, първата за която до момента има
Коментари Харесай

Откриха екзопланета с водна атмосфера

Астрономи откриха голяма екзопланета, първата за която досега има доказателства за съществуването на вода в стратосферата. Самата планета е задоволително гореща, с цел да кипи желязо. Изследването е оповестено в списание Nature, оповестява КРОСС.

Международен екип от учени, управителен от Университета на Ексетър, направи откритието си наблюдавайки светещите молекули вода в атмосферата на екзопланетата WASP-121b благодарение на галактическия телескоп " Хъбъл ", заяви уеб сайтът на университета.

За да изследват стратосферата на газовия колос, където температурата нараства с увеличение на височината, откривателите употребяват спектроскопия за разбор по какъв начин се трансформира яркостта на планета при разнообразни дължини на вълните на светлината.

Водната пара в атмосферата на планетата, да вземем за пример, се държи по предвидим метод като отговор на разнообразни дължини на вълната на светлината според от температурата на водата. При по-ниски температури водна пара в горната част на атмосферата на планетата блокира светлината в характерни дължини на вълната, предавани от дълбоките пластове към галактическото пространство. Но при по-високи температури, водните молекули в горната част на атмосферата светят при тези дължини на вълните.

Явлението е сходно на това, което се случва с фойерверките, които получават цветовете си от химикали, излъчващи светлина. Когато металните частици се нагорещят и изпарят, техните електрони минават в по-високи енергийни положения. В взаимозависимост от материала, електроните излъчват светлина с избрана дължина на вълната, губейки сила. Например натрият създава оранжево-жълт цвят, а стронцият - червен цвят.

Водните молекули в атмосферата на WASP-121b по подобен метод отделят лъчение, защото губят сила под формата на инфрачервена светлина, която човешкото око не може да открие.

В стратосферата на Земята озонът улавя ултравиолетовата радиация от Слънцето, което покачва температурата на този пласт на атмосферата. Други тела от Слънчеата система имат стратосфери, да вземем за пример, метанът е виновен за стоплянето на стратосферите на Юпитер и Титан. В планетите на Слънчевата система, смяната на температурата в стратосферата нормално е по-малко от 100 градуса по Целзий.

" Теоретичните модели допускат, че стратосферите могат да дефинират специфичен клас на ултрагорещи екзопланети, с значими последици за атмосферната физика и химия ", съобщи доктор Том Евънс (Tom Evans), водещ създател и откривател в Университета на Ексетър. " Когато насочихме " Хъбъл " към WASP-121b, видяхме светещи водни молекули, което значи, че на планетата има сурова стратосфера ".

WASP-121b се намира на към 900 светлинни години от Земята. Тя е газов колос от класа на " горещите Юпитери ", само че с по-голяма маса и радиус от Юпитер, което я прави доста по-плътна. Екзопланета прави обиколка към своята звезда на всеки 1.3 дни. Близостта до звездата загрява горните пластове на атмосферата до 2500 градуса по Целзий - при тази температура желязото се трансформира в газ.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР