Астрономи откриха огромен гейзер на скованата от лед сатурнова луна

...
Астрономи откриха огромен гейзер на скованата от лед сатурнова луна
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб засне огромен гейзер на сатурновата луна Енцелад

Астрономи откриха голям гейзер на скованата от лед сатурнова луна Енцелад, заяви Би Би Си.

Луната с диаметър 504 км е известна с гейзерите си, само че този е изключително огромен. Водната бликам се издига на 9600 км - дистанцията по въздух от Англия до Япония. 

Енцелад е доста забавен за експертите поради соления си океан под повърхността, където е допустимо да има условия за живот. 

Апаратът " Касини " на НАСА (2004-2017) събра доказателства за химическия му състав, като мина през гейзери и взе проби с инструментите си, въпреки и да не правеше биологически проучвания. 

Новият гейзер е регистриран от телескопа " Джеймс Уеб ". Европейската галактическа организация пресметна, че скоростта с която изригва водата, е 300 л/сек. Спектрографът на телескопа картографира свойствата на струята.

На повърхността на Енцелад е сковаващ мраз - минус 200 градуса по Целзий, подчертава каза проф. Катрин Хейманс.

" Но считаме, че ядрото на луната е задоволително горещо, с цел да загрее тази вода. И по тази причина изхвърля тези струи. Ние знаем, че надълбоко в океана на планетата Земя при такива условия може да оцелее живот. Ето за какво сме разчувствани да забележим тези огромни струи на Енцелад. Те ще ни оказват помощ да разберем малко повече за това, което се случва, и какъв брой евентуално е животът да съществува, само че това няма да е живот като Вас и мен - това ще бъдат дълбоководни бактерии ", прибавя тя.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР