Астрономи откриха една от най-впечатляващите екзопланети до момента. Тя е

...
Астрономи откриха една от най-впечатляващите екзопланети до момента. Тя е
Коментари Харесай

Откриха най-горещата планета в познатата ни Вселена

Астрономи откриха една от най-впечатляващите екзопланети досега. Тя е газов колос, който ненапълно наподобява на нашия Юпитер в Слънчевата Система, само че съумява да обиколи звездата си за единствено ден и половина, като повърхността й е по-гореща от повърхността на множеството познати звезди!

Планетата обикаля към ярка звезда наречена KELT-9, която е на към 650 светлинни години от нас. Звездата е с температура на повърхността от към 10 170 Келвина, а температурата на планетата е 4 600 Келвина. За съпоставяне температурата на нашето Слънце е към 5 800 Келвина, а температурата на най-близката до Слънцето планета, Меркурий, доближава “едва ” 700 Келвина.

Причината за невероятната жега е изключителната непосредственост на пленатата до звездата, която сама е измежду най-горещите звезди, познати на науката ни.

“Ще бъде значително правилно в случай че се одобри, че тази планета е по-гореща от 80% от всички познати звезди, ” изяснява астрономът Йонти Хорнър от университета в Южен Куийнсленд, Австралия. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР