Астрономи откриха 12 нови луни около Юпитер, поставяйки общия им

...
Астрономи откриха 12 нови луни около Юпитер, поставяйки общия им
Коментари Харесай

Астрономи откриха 12 нови луни около Юпитер

Астрономи откриха 12 нови луни към Юпитер, поставяйки общия им брой до рекордните 92, осведоми NBC News. Това е повече от всяка друга планета в нашата слънчева система. Сатурн, досегашният водач, е на второ място с 83 доказани луни.

Спътниците бяха открити благодарение на телескопи в Хавай и Чили, а техните орбити бяха доказани с следващи наблюдения. Тези най-нови луни варират по мярка от 1 километър до 3 километра.

Спътниците на Юпитер бяха добавени неотдавна към лист, поддържан от Центъра за дребни планети на Международния астрономически съюз, уточни Скот Шепард от института Карнеги.

През април Европейската галактическа организация ще изпрати галактически транспортен съд до Юпитер, с цел да изследва планетата и някои от нейните най-големи, ледени луни. И идната година НАСА ще изстреля Europa Clipper, с цел да изследва едноименната луна на Юпитер, която може да крие океан под замръзналата си кора.

Юпитер и Сатурн са заобиколени с дребни луни, за които се счита, че са фрагменти от в миналото по-големи луни, които са се сблъскали една с друга или с комети или метеорити. Същото важи и за Уран и Нептун, само че те са толкоз отдалечени, че забелязването на луната става още по-трудно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР