Астрономи от университета на Тексас в Остин са открили най-масивната

...
Астрономи от университета на Тексас в Остин са открили най-масивната
Коментари Харесай

Нов рекорд при свръхмасивните черни дупки

Астрономи от университета на Тексас в Остин са разкрили най-масивната черна дупка. Откритието е направено благодарение на телескоп Хоби-Еберли. Според учените, масата на черната дупка е 17 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето! Черната дупка е необикновена и за това, че масата й е 14% от масата на галактиката. Обикновено, в черните дупки се съдържа 0,1% от масата на галактиката.

Свръхмасивната черна дупка е в галактиката NGC 1277, ситуирана на разстояние 220 милиона светлинни години от нас в съзвездието Персей. Това е много дребна вселена. Нейната маса е 10 пъти по-малка от масата на нашия Млечен път. Въпреки че NGC 1277 има скромни размери, черната дупка в центъра й има размер 11 пъти диаметъра на орбитата на Нептун.

" Това е в действителност странна вселена. Може би това е първият обект в нов клас системи галактика-черна дупка. Свръхмасивните черни дупки най-често се срещат в гигантските галактики, наречени елиптични. Откритата черна дупка оабче е в дребна вселена ", разяснява астрономът Карл Гебхарт от Университета на Тексас.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР