Астрономи от Тексаския университет в Арлингтън са датирали времето на

...
Астрономи от Тексаския университет в Арлингтън са датирали времето на
Коментари Харесай

Звезди разкриха възрастта на поема на Сафо


Астрономи от Тексаския университет в Арлингтън са датирали времето на написване на „ Среднощна поема “ на древногръцката поетеса Сафо. Резултатите от проучването са оповестени в Journal of Astronomical History and Heritage .

В „ Среднощна поема “ Сафо загатва залеза на Луната и Плеядите:

Луната и Плеядите се скриха,
Отдавна настъпи полунощ…

Плеядите, група звезди в съзвездие Телец, се виждат добре от Северното полукълбо и обитаемоте области на Южното полукълбо. Плеядите са известни от дълбока античност, като първото известно изображение на звездите е намерено във френската пещера Ласко и е датирано от XVIII–XV в. пр.н.е. Плеядите се загатват от древногръцкия стихотворец Омир и в Библията. В продължение на хилядолетия те са асоциирани със зимния сезон в Северното полукълбо.

Плеядите са заплеснат звезден куп, т.е. това са звезди на почти една възраст, формирани от великански молекулярен облак. За астрофизиците Плеядите са забавни с това, че се състоят от голям брой горещи, ярки и млади звезди, по които е комфортно да се учат ранните стадии на звездната еволюция.

Авторите на публикацията изхождали от догатката, че Сафо е следила Плеядите от своя роден град Митилини на остров Лесбос, където е живяла през по-голяма част от живота си. Известно е, че поетесата е умряла към 570 година пр.н.е.

Тъй като учените не могли да изяснят по какъв начин на Лесбос в тези години са определяли времето, създателите на публикацията предположили, че за тази цел е била употребена клепсидра – воден часовник, употребен в Древна Гърция.

Целта на учените била да дефинират най-ранната дата, когато Плеядите са залязвали в среднощ или по-рано, както и най-късната дата, в която купът можел да се следи. Изследователите употребявали програмата Starry Night за установяване на сезона на написването на „ Среднощна поема “. Системата Digistar 5, която се употребява в планетариума на Тексаския университет, разрешила да се пресъздаде нощното небе на Древна Гърция от времето на Сафо.

Учените открили, че през 570 година пр.н.е. Плеядите са залязвали в среднощ на 25 януари, а преди тази дата се виждали и след среднощ. След това Плеядите са залязвали все по-рано, а последния път купът можело да се види на 6 април.

Тоест „ Полунощна поема “ на Сафо е написана в късната зима или ранната пролет.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР