Астрономи от САЩ са открили още два обекта в Слънчевата

...
Астрономи от САЩ са открили още два обекта в Слънчевата
Коментари Харесай

Астрономи откриха признаци за наличието на океани на две планети джуджета в Слънчевата система

Астрономи от Съединени американски щати са разкрили още два обекта в Слънчевата система, които може да съдържат вода в течно положение - планетите джуджета Ерида и Макемаке, оповестява уеб сайтът на Югозападния проучвателен институт в Сан Антонио, Тексас.

Малките ледени светове Ерида и Макемаке се намират в пояса на Кайпер в покрайнините на нашата звездна система. Ерида е сравнима по мярка с Плутон, а диаметърът на Макемаке е с към 1000 километра по-малък от този на първите два обекта.

Доскоро и двете планети джуджета оставаха едва проучени поради отдалечеността си. Ерида се намира на 14,4 милиарда километра от Слънцето, а Макемаке - на 7,7 милиарда километра.

Неотдавнашни наблюдения с галактическия телескоп " Джеймс Уеб " демонстрираха, че на повърхността на Ерида и Макемаке има заледен метан. Това подсказва, че в недрата на планетите джуджета протича геоложка интензивност, което от своя страна насочва към опцията за съществуването на океани от вода в течно положение под замръзналата обвивка.

" Съотношението деутерий/водород демонстрира геохимичния генезис на метана. Нашите данни насочват към нараснали температури в скалистите ядра на тези светове, което разрешава производството на метан ", пишат откривателите. 

За образуването на метан в недрата на планетите е нужна температура над 150 градуса Целзий. Подобна температура може да възникне само заради съществуването на радиоактивни изотопи в скалистите ядра на всяка планета джудже, освобождаващи топлота при разпадането им. 

Учените означават, че дълбините на Макемаке и Ерис теоретично могат да бъдат обитаеми заради съществуването на вода в течно положение и метан, който идва от ядрата им, а не попада в подледниковите океани извън.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР