Астрономи идентифицираха небесно тяло, което изглежда е първата луна извън

...
Астрономи идентифицираха небесно тяло, което изглежда е първата луна извън
Коментари Харесай

Откриха луна извън Слънчевата система

Астрономи идентифицираха небесно тяло , което наподобява е първата луна отвън Слънчевата система , оповестиха Ройтерс и Асошийетед прес. Става въпрос за огромно газообразно небесно тяло с размерите на Нептун, което не припомня другите луни и орбитира към по-масивна от Юпитер газообразна планета.

Откритието е изненадващо , само че не тъй като демонстрира, че луни съществуват другаде - бе въпрос на време да бъде открита луна в друга звездна система. Впечатляващо е какъв брой друга е тази луна спрямо известните на учените към 180 луни в Слънчевата система.

" Тя е огромна и невероятна съгласно стандартите на Слънчевата система ", съобщи астрономът Дейвид Кипинг от Колумбийския университет във връзка новооткритата луна, известна като екзолуна , защото се намира отвън рамките на Слънчевата система.
Astronomers Find First Evidence of Possible Moon Outside Our Solar System

NASA’s Hubble and Kepler space telescopes have uncovered what could be the first moon outside our solar system ever found. More observations are needed_

Credits: NASA/ESA/L. Hustak
— Dr Michael Reidinger (@scimichael) Луните в Слънчевата система са скалисти или ледени обекти. Смята се, че новооткритата екзолуна и планетата, към която орбитира, са няколко пъти по-масивни от най-голямата планета в Слънчевата система - Юпитер. Екзолуната и нейната екзопланета са газообразни и образуват непредвидена двойка небесни тела. Намират се на 8000 светлинни години от Земята.

Наблюденията на Кипинг и съавтора на проучването А лекс Тийчи от Колумбийския университет са осъществени благодарение на галактическите телескопи " Хъбъл " и " Кеплер ". Ще са нужни обаче спомагателни наблюдения с " Хъбъл " през месец май идната година, с цел да се удостовери откритието.
Did the Space Telescope confirm the first moon orbiting a planet outside our solar system?

Watch & find out:
— NASA (@NASA) Екзолуната е доста по-масивна от най-голямата луна в Слънчевата система - Ганимед , която е с диаметър към 5260 км. Смята се, че екзолуната е с почти същите размери като тези на Нептун - най-малката от четирите газообразни планети в Слънчевата система.

Диаметърът на Нептун е към 49 000 км. Екзолуната и нейната планета кръжат към звездата Кеплер-1625, чиято температура е сходна с тази на Слънцето.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР