Астероидът с необичайна продълговата форма, който учените засякоха миналия месец,

...
Астероидът с необичайна продълговата форма, който учените засякоха миналия месец,
Коментари Харесай

Учени откриха астероид от чужда слънчева система

Астероидът с необикновена продълговата форма, който учените засякоха предишния месец, е пристигнал от друга слънчева система, оповестиха астрономи. Откритието на обекта от друга слънчева система е невиждано и може да помогне за разбирането на това по какъв начин тя е била образувана, показват още откривателите.

Небесното тяло, наречено Умуамуа, е дълго 400 метра и има мощно издължена форма. По всяка възможност дължината му е към 10 пъти по-голяма от широчината. Тази форма също е неповторима измежду всички над 750 000 метеорити и комети, следени в нашата Слънчева система, където са били образувани.

ESO’s #FORS instrument on VLT helps astronomers better observe interstellar visitor. (illustration) https://t.co/qZjxG1ZLOmpic.twitter.com/OYdqE8RZcd

— ESO (@ESO) November 20, 2017

Умуамуа е засечен от телескоп в Хавай и името му значи „пратеник“ на локален език.

Учените са открили, че небесното тяло с форма на пура е от друга слънчева система, изчислявайки орбитата му. Те показват също, че метеорити като Умуамуа навлизат в нашата Слънчева система почти един път годишно, само че тяхното следене в предишното е било доста мъчно поради незадоволително мощните телескопи на Земята.

По всяка възможност необикновеното небесно тяло се скитало в нашата вселена Млечен път, без да бъде прихванато от звезда, в продължение на стотици милиони години.

„В продължение на десетки години ние имахме теории, че сходни междузвездни обекти са някъде там, а в този момент – за първи път, имаме директни доказателства за тяхното съществуване“, съобщи Томас Цурбухен от Дирекцията за научни задачи на НАСА.

„Това историческо изобретение отваря нов прозорец за проучване на информация от слънчевите системи оттатък нашата собствена“, добави той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР