Астероидът Психея се състои от редки и ценни метали, чиято

...
Астероидът Психея се състои от редки и ценни метали, чиято
Коментари Харесай

Астрономи измериха температурата на астероид

Астероидът Психея се състои от редки и скъпи метали, чиято обща стойност може да доближи 10 000 квадрилиона $, потвърдиха учени от Калифорнийския софтуерен институт в Пасадена. Те са съставили точна температурна карта на обекта, с цел да разпознават скалите, които съдържа, оповестява The ​​Daily Mail.

Психея е метеорит от клас М, необятен към 200 километра. Той обикаля в Главния астероиден пояс сред орбитите на Марс и Юпитер.

Много учени считат, че това е ядрото на несъстояла се планета. Авторите на ново изследване, употребяващо телескопния комплекс ALMA в Чили, съумяха да открият, че 30% от повърхността му се състои от метал, а скалите по нея съдържат метални частици. Тези данни ще бъдат потребни за задачата на НАСА, чието пускане е планувано за 2026 година, считат учените.

Масивът от 66 радиотелескопа на ALMA е разрешил на екипа да картографира топлинни излъчвания от цялата повърхнина на Психея с разграничителна дарба 30 километра. Всеки пиксел в набора от данни е еднакъв на 30x30 км, а когато се комбинират, се основава изображение на метеорит, състоящо се от почти 50 пиксела. Той съдържа доста повече информация от типичните еднопикселни изображения, разясняват учените.

Изследването удостоверява, че термичната инерция на Психея е много по-висока спрямо характерен метеорит, което свидетелства за извънредно плътна или проводима повърхнина. Измереното топлинно лъчение е било с 60% по-високо от предстоящото. Тъй като излъчването от повърхността се въздейства от съществуването на метали, учените стигат до извода, че повърхността на Психея е най-малко 30% метал.

А изводът, че скалните формирания са осеяни с железни зърна е на база разсеяното, а не блестящо лъчение на светлина, както би било при гладка, твърда повърхнина.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР